Go to Top

Vročitev pošte s sodišča bo drugačna – po ZPP-E

Vročitev pošte – spremembe prav pri dolžnosti naslovnika

Vročitev pošte s sodišča bo od 14. septembra dalje spremenjena. Naslovnik bo ob prevzemu enega sodnega pisma, dolžan sprejeti vsa, ki ga bodo v tistem trenutku čakala na pošti. Če jih naslovnik ne bo želel sprejeti, se bo štelo, da je odklonil vročitev pošte s sodišča.

Informativni izračun plače

Vročitev pošte po novem zakonu ZPP-E

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

14. septembra 2017 se bo začel uporabljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku (ZPP-E), ki med drugim prinaša tudi nekatere spremembe v ureditvi vročanja sodnih pisanj.

Na Ministrstvu za pravosodje opozarjajo predvsem na novo določbo sedmega odstavka 142. člena zakona. Ta določa, da mora uslužbenec pošte ob dvigu sodnega pisanja preveriti, ali naslovnika na pošti čaka še kakšno sodno pisanje. V takem primeru uslužbenec pošte vsa sodna pisma, ki se vročajo osebno, izroči naslovniku. Če jih naslovnik noče sprejeti, pa se šteje, da je odklonil vročitev pošte s sodišča.

pravno svetovanje

15 dnevni rok za prevzem ne velja več v vseh primerih

vročitev pošteKo vročitev pošte s sodišča naslovniku na njegovem domu ni bila mogoča in mu je bilo zato puščeno obvestilo, lahko sodno pismo prevzame v 15 dneh na pošti.

V situaciji, ko bo naslovnik na pošti z obvestilom želel prevzeti to pismo, bo torej moral prevzeti vsa tovrstna sodna pisanja, ki ga bodo v tistem trenutku čakala na pošti.

To pomeni, da v opisanem primeru za prevzem drugih sodnih pisem ne velja 15 dnevni rok za prevzem. Naslovnik bo namreč dolžan prevzeti tudi tista sodna pisma, za katera 15 dnevni rok za prevzem še ni pretekel.

Enako velja v primeru, ko je naslovnik s pošto dogovorjen, da se mu vroča v poštni predal, naslovnik pa bo z obvestilom, ki mu je bilo puščeno v poštnem predalu, prevzemal eno od sodnih pisanj, pojasnjujejo na ministrstvu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kdaj se bo štelo, da je vročitev pošte zavrnjena?

Na ministrstvu opozarjajo, da če naslovnik ne bo želel sprejeti vseh sodnih pisem, se bo štelo, da je zavrnil vročitev pošte. Uslužbenec pošte bo zato na vročilnici zapisal dan, uro in razlog, zaradi katerega je naslovnik odklonil sodno pismo. Veljalo bo, da je bila vročitev v tistem trenutku opravljena.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja