Go to Top

Vračilo DDV v drugi državi članici EU – kako to poteka?

Vračilo DDV preko obračuna ali zahtevka

Vračilo DDV v drugi državi članici EU je omogočeno le zavezancem, identificiranim za namene DDV v Sloveniji. Zavezanec, ki ima pravico do odbitka vstopnega DDV, lahko preko oddanega zahtevka, preko portala eDavki, zahteva vračilo davka na dodano vrednost iz druge države članice. Za domače nabave se vračilo DDV vrši preko običajnega obračuna, s obrazcem DDV-O.

Obračunajte si plačo!

Pravica do vračila DDV

Podjetja in podjetniki, ki imajo v Sloveniji veljavno identifikacijsko številko za namene DDV, in so vpisana v register DDV zavezancev, imajo ob izpolnjevanju drugih določb, pravico do vračila DDV. Vračilo DDV lahko zahtevajo tuja podjetja. Pogoj je veljavna identifikacijska številka za namene DDV v Sloveniji. Nenazadnje vračilo davka na dodano vrednost zahtevajo tudi tuja podjetja, ki nimajo v Sloveniji veljavne ID številke za namene DDV, imajo pa jo v svoji državi (EU) in so v Sloveniji plačali DDV za blago in storitve, ki so jih uporabili za svoje obdavčljive transakcije.

Nazadnje so tu še fizične osebe, tujci (iz ne EU držav), ki odpeljejo blago, ki so ga kupili v Sloveniji, v svojo državo (izven Slovenije in izven EU).

Informativni izračun za normirance

davčno svetovanje

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Obračun DDV v Sloveniji

Vsi davčni zavezanci, ki so identificirani za namene DDV v Sloveniji, mesečno ali trimesečno pripravljajo in oddajajo obračun DDV. Na podlagi predmetnega obračuna prikazujejo obdavčljive transakcije o dobavi (prodaji) in nabavi blaga ali storitev. Vračilo DDV je omogočeno preko obračuna v primeru, ko je seštevek vstopnega (odbitnega) DDV višji od obračunanega.

Vstopni DDV je plačan ali obračunan ob nabavi blaga in storitev od dobaviteljev. Obračunani DDV pa je davek, zaračunan ali obračunan ob prodaji, ali drugi obdavčljivi odsvojitvi, blaga in storitev.

Na podlagi ustrezne oznake na obračunu FURS, izvrši vračilo DDV v roku 21 dni od predložitve popolnega obračuna DDV. Izjemoma lahko davčni urad zahteva ustrezen instrument zavarovanja, pred vračilom, v primeru dvoma o upravičenosti zahteve za vračilo DDV.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Zahtevek za vračilo DDV

Slovenski zavezanci imajo pravico do vračila DDV iz drugih držav članic, če jim je bil ta zaračunan in imajo pravico do odbitka, saj opravljajo z DDV obdavčljivo dejavnost. Najpogostejši primer, ko je v tujini slovenskemu zavezancu zaračunan tuj DDV, je prevozništvo, kjer plačujejo DDV od goriva v posamezni državi, kjer točijo gorivo.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Na podlagi prejetega računa ima slovenski prevoznik možnost preko portala eDavki oddati zahtevek za vračilo DDV v posamezni državi. Rok za oddajo zahtevka je 30. 9. tekočega leta za preteklo leto. Posamezna država povrne DDV, če so izpolnjeni pogoji oziroma je pravica do vračila skladna tudi z njihovo zakonodajo. Zneski za vračilo so določeni v minimalnem na letnem nivoju 50 evrov. Če pa gre za krajše obdobje pa 400 evrov. Povedano drugače, če imate vračilo DDV iz Hrvaške v višini 49 evrov, se zahtevka ne oddaja, saj ne bo izvršeno povračilo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja