Go to Top

Vpis poslovne enote

Vpis poslovne enote podjetja, lahko zastopnik podjetja opravi na katerikoli SPOT (VEM) točki v Sloveniji, brezplačno in hitro. Na postopek mora priti osebno, s seboj pa mora imeti osebni dokument. Enak postopek na SPOT (VEM) točki je v primeru, ko želi podjetnik izbrisati poslovno enoto iz registra AJPES.

Informativni izračun dohodnine

Kaj je poslovna enota?

Poslovna enota je del družbe, ki opravlja na istem ali drugem naslovu različno ali isto dejavnost kot matična družba. Poslovna enota ne more samostojno opravljati poslov.

Pojmi, ki označujejo poslovno enoto, so še filiala, poslovalnica, dislocirana enota, enota zunaj kraja sedeža in kar je še podobnih imen.

Če ima neka družba na primer sedež v Ljubljani, še eno enoto pa na primer v Mariboru, je ta v Mariboru poslovna enota. Poslovna enota nima uradnega statusa, nima svojega uradnega imena, nima svojega zastopnika, itd. Ne glede na to, pa je treba poslovno enoto vpisati v poslovni register.

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Na VEM točki Data lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Vpis poslovne enote – primer:

Podjetje Sonček d.o.o., s sedežem v Ljubljani, bo odprlo poslovno enoto v Kranju, ker želijo frizerske storitve opravljati tudi v Kranju.

Direktor podjetja iz Ljubljane, se bo osebno zglasil na SPOT (VEM) točki z osebnim dokumentom. Referent SPOT (VEM) točke bo prek e-Vem portala pripravil dokument Predlog za vpis poslovne enote. Ime poslovne enote bo izgledalo takole:

Popolno ime firme:

  • SONČEK, frizerske storitve, d.o.o., Poslovna enota Kranj

Krajše ime firme:

  • SONČEK d.o.o., PE Kranj

Informativni izračun plače

Postopek vpisa poslovne enote

Pri postopku registracije poslovne enote je potrebno navesti naslov poslovne enote (v našem zgornjem primeru naslov v Kranju) in glavno dejavnost poslovne enote (frizerska dejavnost). Za poslovni naslov pri vpisu poslovne enote, podjetnik ne potrebuje overjene izjave lastnika objekta, kjer bo naslov poslovne enote.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Predlog za vpis poslovne enote referent SPOT (VEM) točke, elektronsko odda na AJPES. V nekaj dneh podjetje, ki je registriralo poslovno enoto, prejme s strani AJPES-a, sklep o vpisu poslovne enote. AJPES podatke poslovne enote, ki ji določi lastno matično številko (4357862001-enica na koncu matične številke, pomeni, da ima podjetje poleg matične firme, registrirano še eno dislocirano enoto), vpiše v register podjetij.

Podjetje ima lahko več poslovnih enot, odvisno na kakšen način si organizira poslovanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja