Go to Top

Višina prispevkov za s.p. – kako jo določimo?

Višina prispevkov za s.p. je odvisna od povprečne bruto plače preteklega leta. Lansko povprečje je znašalo 2023,92 evra bruto. Ta znesek je bil višji od povprečja leta 2021, ko je povprečna bruto plača znašala 1969,59 evra, kar pomeni, da je letos narasla tudi višina prispevkov za s.p.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Redni s.p.

Za izračun višine prispevkov za s.p. torej potrebujemo podatek o povprečni bruto plači, iz katere izračunamo zavarovalno osnovo, ki znaša 60 % zneska bruto plače. Na primeru povprečne bruto plače za leto 2022 lahko izračunamo, da zavarovalna osnova znaša 1214,35 €. Višina prispevkov za s.p. pa se izračuna kot 38,2 % od zavarovalne osnove, tako dobimo minimalni znesek prispevkov: 463,87 €.

Če bi nas zanimala maksimalna višina prispevkov za s.p., bi z množenjem povprečne bruto plače (2023,92 €) s 3,5 dobili maksimalno zavarovalno osnovo (7083,72 €), iz nje pa bi lahko izračunali, da je maksimalna višina prispevkov za s.p. za leto 2023 2705,97 €.

Višina prispevkov za s.p., izračunana na podlagi povprečne bruto plače:

Povprečna bruto plača znaša 2.023,92 €.

Višina prispevkov se izračunamo, tako da najprej izračunamo zavarovalno osnovo, ki predstavlja 60% bruto plače. To pomeni, da je zavarovalna osnova 1.214,35€. Iz tega pa lahko izračunamo višino prispevkov, ki so 38,2 % zavarovalne osnove. To pomeni, da je višina prispevkov v letu 2023 za s.p. 463,87€.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Če prvič registrirate s.p., so lahko prispevki za s.p. 2023 nižji!

Če bo ustanovitev s.p. v letu 2023 vaša prva, je dobro vedeti to, da prvo leto ne plačujete celotnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prvo leto se plačuje le polovica teh prispevkov, v drugem letu pa se oprostitev zniža na 30 %. Vendar to velja izključno le ob prvem vpisu fizične osebe v poslovni register.

Imate pred ustanovitvijo podjetja (s.p. ali d.o.o.) še kakšne dileme? Obrnite se naše podjetniške, davčne, računovodske ali pravne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali data@data.si.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Popoldanski s.p.

Višina prispevkov za s.p. je nižja, če imate odprt tako imenovani popoldanski s.p. Zanj plačujete pavšalne prispevke. Ti so izračunani na podlagi povprečne bruto plače za oktober preteklega leta. Ta je lani znašala 2024,03 evra bruto. Višino teh prispevkov določata Zakon o zdravstvenem zavarovanju in Zakon o pokojninskem zavarovanju, saj so pavšalni prispevki sestavljeni iz prispevkov za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), do marca letos so znašali 83,95 €, od aprila do decembra pa bo treba plačati 85,10 €.

Prispevki za popoldanski s.p. torej niso odvisni od prihodkov vaše dejavnosti, ampak je znesek točno določen na podlagi povprečja oktobrske bruto plače.

Preberite tudi – Izplačilo dohodnine 2022 – kdaj bo?

Je lahko višina prispevkov za s.p tudi nižja?

Kdaj lahko s.p. plačuje nižje prispevke

Višina prispevkov za s.p. je v prvem letu odprtja dejavnosti lahko precej nižja, in sicer boste ob prvi registraciji za eno leto opravičeni polovice prispevkov, če gre za vaš prvi vpis v poslovni register.

Višina prispevkov za s.p. je nižja tudi v primeru, da s.p. deluje manj kot 15 dni v mesecu, v primeru pričetka ali prenehanja delovanja s.p.-ja.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja