Go to Top

Veljavnost e-vinjet – do kdaj velja vaša vinjeta?

Veljavnost e-vinjet februarja poteče okrog 542 tisoč letnim vinjetam za osebna vozila in kombije. Kako preverite veljavnost e-vinjet?

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Prodaja e-vinjet od decembra 2021

S prvim decembrom 2021 je začel Dars prodajati elektronske vinjete (oz. e-vinjete). Prej so bile v uporabi vinjete, ki jih je bilo treba lepiti na vetrobranska stekla avtomobilov. E-vinjete pa so vezane na registrsko označbo vozila. Klasične (letne) vinjete so veljale do 31. januarja prihodnje leto (na primer za leto 2019 do 31. 1. 2020). Veljavnost e-vinjet pa je leto dni od datuma nakupa. Če ste letno e-vinjeto kupili 5. 2. 2022, vam velja do 5. 2. 2023.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Kako preveriti veljavnost e-vinjet?

Veljavnost e-vinjet lahko preverite na Darsovi spletni strani ob nakupu nove vinjete. Ko vnesete podatke o registrski številki ter ostale podatke, vam sistem že pred plačilom sporoči, ali vinjeta že obstaja ter do kdaj velja. Je pa možno e-vinjeto kupiti do 30 dni vnaprej. To pomeni, da jo lahko kupite za datum, ko vam aktualna poteče.

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

Na kaj biti pozoren, če boste kupovali e-vinjeto na fizičnem prodajnem mestu?

Če e-vinjeto kupujete na fizičnem prodajnem mestu, je priporočljivo, da po nakupu shranite potrdilo o nakupu e-vinjete ter še enkrat preverite vse podatke. Dars sicer priporoča nakup v spletni trgovini. Na ta način namreč prejmete potrdilo o nakupu na e-mail oz. v vaš e-vinjetni račun. Registrirani uporabniki lahko v svojem računu izberejo tudi opcijo, da veljavnost e-vinjet preverijo na ta način, da se jim pošlje obvestilo po elektronski pošti ali preko SMS sporočila.

Preberite tudi – Vloga za vzdrževane družinske člane 2022 – časa ni več veliko!

Pazljivo pri vnosu podatkov!

Ob tem pri Darsu še opozarjajo, da naj bodo uporabniki pri nakupu pozorni na pravilnost podatkov. In to ne glede na to, ali e-vinjeto kupujejo v spletni trgovini ali na fizičnem prodajnem mestu (ko podatke v sistem vnese prodajalec). Posebna pozornost je potrebna pri registrski označbi, državi registracije, cestninskem razredu, vrsti e-vinjete ter pri podatku za veljavnost e-vinjete oz. datumu začetka veljavnosti.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja