Go to Top

Uvozniki blaga CBAM – pazite na rok oddaje poročila!

Uvozniki blaga CBAM, ki so od 1. oktobra 2023 dalje uvozili ali nameravajo uvoziti blago CBAM na carinsko območje Evropske Unije, morajo do določenega roka oddati poročilo. Kaj spada pod CBAM blago? Kdo je zadolžen za poročanje in do kdaj? Če težko raztolmačite uredbo, o kateri bomo spregovorili v nadaljevanju, se posvetujte s pravnimi strokovnjaki. Za več informacij pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Uvozniki blaga CBAM, ki jih zavezuje poročanje:

Vsi uvozniki blaga, ki uvažajo cement, železo, jeklo, aluminij, električno energijo, gnojila in vodik (CBAM blago) v države EU in vrednost tega blaga presega 150 EUR, so dolžni poročati.
Upošteva se zgolj vrednost blaga CBAM v pošiljki in ne skupna vrednost pošiljke. Uvozniki blaga CBAM bodo morali prva poročila oddati do 31. januarja 2024!

Gre za prehodno obdobje poročanja, ki teče od 1. 10. 2023 do 31. 12. 2025. Ta mehanizem pa stopi v polno veljavo 1. 1. 2026.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Izračunajte si dohodnino

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) je okoljski mehanizem, zasnovan v kontekstu Zelenega dogovora in podpore cilju ogljične nevtralnosti EU do l. 2050. Uvozniki blaga CBAM so tako podvrženi pravilom Uredbe 2023/956 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 10. maja 2023 o vzpostavitvi mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah (Uredba CBAM). Podrobnejša pravila določa Izvedbena uredba 2023/1773/EU.

Dnevnice

Kje uvozniki blaga CBAM lahko oddajo poročilo?

Uvozniki blaga CBAM oddajo poročilo Portala CBAM. Za prvo prijavo v portal CBAM si morajo urediti dostop oz. opraviti registracijo v portal eCarina na strani Finančne uprave RS skladno z navodili, objavljenimi na njihovi spletni strani.

Poročajo lahko sami ali pa pooblastijo posrednega carinskega zastopnika, da prevzame obveznosti poročanja. V Prehodni register CBAM se registrira oseba s sedežem v Republiki Sloveniji.
Uvozniki blaga CBAM bodo s polno uveljavitvijo uredbe CBAM morali kupiti kupon CBAM, ki ustreza količini emisij CO2, povezanih z izdelki, ki jih uvažajo. Cena teh kuponov bi bila komplementarna ceni emisijskih kuponov v sistemu EU ETS (Sistem za trgovanje z emisijami EU).

Prevoz na delo

Zveni vse skupaj preveč zapleteno? Ne veste, ali zgoraj omenjena uredba velja tudi za vas? Pri tolmačenju vam lahko pomagajo pravni svetovalci podjetja DATA. Za več informacij pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja