Go to Top

Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev po novem

 Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev od decembra dalje ne bo treba več vsako leto oddajati vloge na centrih za socialno delo

Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, Vlada je namreč sprejela novelo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bo olajšala prehod na nov sistem podaljševanja letnih pravic iz javnih sredstev. To so med drugim otroški dodatek, subvencija plačila vrtca, državna štipendija ter subvencije malice in kosila v šolah. S predlaganimi spremembami ureditve se umika masovni informativni izračun podaljševanja letnih pravic in nadomešča z mesečnim podaljševanjem letnih pravic. Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev bo tako bolj enostavno.

Za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev je dobro poznati razliko med bruto in neto prihodki. Centri za socialno delo namreč pri odločanju o upravičenosti do teh pravic upoštevajo bruto prihodke! Za izračun bruto v neto plače in obratno uporabite naš spletni kalkulator.

Informativni izračun plače

Avtomatična odločba za podaljšanje

uveljavljanje pravic iz javnih sredstevŠe vedno velja, da od decembra letošnjega leta dalje, strankam za podaljševanje letnih pravic (otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija, malice, kosilo) ne bo potrebno oddati vloge. Vlogo za priznanje pravice bo treba oddati le ob prvem uveljavljanju pravice. Če vam bo torej pravica do otroškega dodatka potekla decembra 2018, boste januarja 2019 avtomatično (ne da bi oddali vlogo), dobili odločbo o podaljšanju pravice. Komur mu bo pravica potekla januarja, bo odločbo za podaljšanje – ne da bi oddal vlogo – prejel v februarju, in tako naprej celo leto.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Na brezplačnem izobraževanju Zaslužite denar s svojim hobijem ali idejo vam razložimo, kako popraviti družinski proračun in pri tem uživati!

Dokler postopki za priznanje pravic ne bodo avtomatizirani, se bo o podaljšanju pravic še nadalje odločalo z odločbo. Šele, ko bodo postopki avtomatizirani, bodo centri za socialno delo pričeli z izdajo informativnih izračunov. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tako razbremenjujejo stranke in zaposlene na CSD-ih. Vloge za podaljšanje letnih pravic bo namreč pripravil informacijski sistem in v postopke uvajajo vedno večjo stopnjo avtomatizacije.

>>> Si želite sami oblikovati prihodnost svoje družine in ne biti več odvisni od države? Vse prednosti in slabosti samozaposlitve lahko spoznate na našem brezplačnem izobraževanju! Na VEM točki Data pa lahko tudi hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in koristih novic!

Koliko avtomatizacije lahko uvedemo?

Šele določen čas uporabe in postopne avtomatizacije postopkov pa bo pokazal stopnjo avtomatizacije, ki jo je mogoče doseči. Zaradi prevelikega tveganja, občutljivosti problematike in velikega števila ljudi, ki bi jih lahko morebitne težave pri izplačilih pravic doletele, je vlada sprejela odločitev, da se popolno avtomatizacijo uvaja postopno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja