Go to Top

Ustanovitev d.o.o. brez kapitala: da, a brez vložka ne gre

“Ali je možna ustanovitev d.o.o. brez kapitala?” je vprašanje, ki ga na Dati pogosto slišimo od bodočih podjetnikov.

Pravzaprav govorimo o odprtju d.o.o. brez ustanovitvenega kapitala. Da, ustanovitev d.o.o. brez kapitala v minimalnem znesku 7.500 evrov je možna, vendar morate v svoje novo podjetje vseeno vložiti kapital. Če vanj ne vložite denarja, morate v isti vrednosti, torej 7.500 evrov, vložiti osnovna opredmetena sredstva. To so recimo delovni stroji, nepremičnine, tovornjaki in podobno.

Odgovore na vsa vprašanja o ustanovitvi podjetja posredujemo na brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja, ki ga vodi izkušeni podjetniški svetovalec Rok Gros.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Ko postavljate na noge svoje podjetje, je ključnega pomena, da poleg svojega področja obvladate tudi podjetniške veščine. Številne dragocene izkušnje z vami delimo na brezplačnih izobraževanjih za podjetnike. Če boste za svoje podjetje izbrali računovodski servis z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnimi sodelavci, se boste izognili marsikateri težavi.

Pogoji za odprtje d.o.o. na VEM točki Data:

  1. Bodoči družbeniki in zastopniki podjetja morajo biti pri postopku registracije osebno prisotni.
  2. Za postopek potrebujejo veljavni osebni dokument.
  3. Ustanovitveni kapital d. o. o. mora biti vplačan v denarju in v najmanjšem znesku 7.500 evrov.

Če boste v d.o.o. vložili ustanovitveni kapital v obliki opredmetenih sredstev, boste morali k notarju.

Vložek sredstev: najprej cenilec, nato notar

Ustanovitev d.o o . brez kapitala, ampak z vložkom osnovnih opredmetenih sredstev, torej pomeni, da podjetnik registracije podjetja ne more opraviti na točki VEM, ampak pri notarju. V tem primeru pri notarju plača postopek registracije. Preden gre k notarju,  mora poiskati sodnega cenilca za ustrezno področje (Imenik sodnih cenilcev). Ta oceni vrednost osnovnih sredstev, ki jih poda v zapisnik. Posameznik, ki se odloči za registracijo d. o. o. z vložkom osnovnih opredmetenih sredstev, gre z zapisnikom do notarja, kjer steče registracija podjetja.

Ustanovitev d.o.o. brez kapitalaRazmislite torej, ali imate na voljo vire financiranja posla, ki bi vam omogočile zagon d.o.o. z ustanovitvenim kapitalom. Pisali smo že o potencialnih virih financiranja.

VEM točka Data in njeni referenti tudi poleti podjetnikom ves čas svetujejo pri odprtju podjetij in registraciji samostojnih dejavnosti. Pomagali vam bodo tudi pri odločitvi, ali odpreti s.p. ali d.o.o. Data pa vam je ob pripravi na podjetniško pot v pomoč tudi z raznimi izračuni – denimo za izračun plač zaposlenih.

Za vsa pravna vprašanja so vam na voljo Datini pravni strokovnjaki. Svoj termin za posvet lahko rezervirate na 01 600 1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na [email protected]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja