Go to Top

Ustanovitev d.o.o. brez kapitala: da, a brez vložka ne gre

Ustanovitev d.o.o. brez kapitala – ali to gre? Tako vprašanje na Dati pogosto slišimo od bodočih podjetnikov. Pravzaprav govorimo o odprtju d.o.o. brez ustanovitvenega kapitala.

Želite odpreti svoje podjetje? Naj vam pri tem pomagajo naši podjetniški svetovalci. Svoj termin za posvet lahko rezervirate na 01/600-1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si .

Ustanovitev podjetja – na Dati enostavno!

Ustanovitev d.o.o. brez kapitala v minimalnem znesku 7.500 evrov je možna, vendar…

V svoje novo podjetje boste vseeno morali vložiti kapital. Če vanj ne vložite denarja, morate v isti vrednosti, torej 7.500 evrov, vložiti osnovna opredmetena sredstva. To so recimo delovni stroji, nepremičnine, tovornjaki in podobno.

Informativni izračun plače

Ko postavljate na noge svoje podjetje, je ključnega pomena, da poleg svojega področja obvladate tudi podjetniške veščine. Številne dragocene izkušnje z vami delimo na brezplačnih izobraževanjih za podjetnike. Najdete jih na naši spletni strani. Če boste za svoje podjetje izbrali računovodski servis z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnimi sodelavci, se boste izognili marsikateri težavi.

Ustanovitev d.o.o. – postopek

Naj raje odprem d.o.o ali s.p.?

Pogoji za odprtje d.o.o. na Data točki:

  1. Bodoči družbeniki in zastopniki podjetja morajo biti pri postopku registracije osebno prisotni.
  2. Za postopek potrebujejo veljavni osebni dokument.
  3. Ustanovitveni kapital d. o. o. mora biti vplačan v denarju in v najmanjšem znesku 7.500 evrov.

Če boste v d.o.o. vložili ustanovitveni kapital v obliki opredmetenih sredstev, boste morali k notarju.

Kilometrina 2023

Postopek za ustanovitev d.o.o. brez  kapitala: najprej cenilec, nato notar

Ustanovitev d.o.o. brez kapitala, ampak z vložkom osnovnih opredmetenih sredstev, torej pomeni, da podjetnik registracije podjetja ne more opraviti na Data točki, temveč pri notarju. V tem primeru pri notarju plača postopek registracije. Preden gre k notarju, mora poiskati sodnega cenilca za ustrezno področje (imenik sodnih cenilcev). Ta oceni vrednost osnovnih sredstev, ki jih poda v zapisnik. Posameznik, ki se odloči za registracijo d. o. o. z vložkom osnovnih opredmetenih sredstev, gre z zapisnikom do notarja, kjer steče registracija podjetja.

Razmislite torej, ali imate na voljo vire financiranja posla, ki bi vam omogočile zagon d.o.o. z ustanovitvenim kapitalom.

Data točka in njeni referenti podjetnikom ves čas svetujejo pri odprtju podjetij in registraciji samostojnih dejavnosti. Pomagali vam bodo tudi pri odločitvi, ali odpreti s.p. ali d.o.o. Data pa vam je ob pripravi na podjetniško pot v pomoč tudi z raznimi izračuni – denimo za izračun plač zaposlenih.

Dnevnice 2023

Za vsa pravna vprašanja so vam na voljo Datini pravni strokovnjaki. Svoj termin za posvet lahko rezervirate na 01/600-1530 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja