Go to Top

Usposabljanje na delovnem mestu za mlade

Delodajalci imajo možnost, da v sklopu programa “Usposabljanje na delovnem mestu za mlade” spoznajo in usposobijo mlade za konkretno delo, preden sprejmejo odločitev o njihovi morebitni zaposlitvi. Pri tem jim Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) povrne stroške usposabljanja – za vsakega udeleženca 370 oziroma skoraj 500 evrov.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kakšne prednosti prinaša samozaposlitev?

Več informacij

Poleg usposabljanja na delovnem mestu, pa se lahko brezposelni udeležite tudi koristnih seminarjev, ki jih brezplačno izvajamo v podjetju Data. Tistim, ki iščete zaposlitev, priporočamo predvsem izobraževanje Prednosti in slabosti samozaposlitve. Pojasnili vam bomo, zakaj je morda smiselno, da si zaposlitev ustvarite sami.

Prijava na izobraževanje

Usposabljanje na delovnem mestu za mlade traja dva ali tri mesece

ZRSZ je objavil javno povabilo “Usposabljanje na delovnem mestu za mlade”, v okviru katerega naj bi se pri delodajalcih iz vse Slovenije usposabljalo okoli 1.300 brezposelnih mladih.

V usposabljanje na delovnem mestu za mlade se lahko vključijo brezposelni, ki so stari do 29 let oziroma so mlajši od 30 let in so najmanj 3 mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih pri Zavodu.

Posamezno usposabljanje načeloma traja dva meseca. Še mesec dlje pa se lahko usposabljajo iskalci prve zaposlitve.

Usposabljanje na delovnem mestu za mlade sicer praviloma poteka polni delovni čas, največ 5 dni v tednu, udeleženci pa so med usposabljanjem še naprej prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje. To pomeni, da usposabljanje poteka brez delovnega razmerja, opozarjajo na ZRSZ.

Udeležencem usposabljanje bo ZRSZ mesečno povrnil potne stroške in dodatek za aktivnost. Dodatek za prevoz znaša 0,13 evra za vsak kilometer od kraja bivanja do kraja usposabljanja in nazaj. Dodatek za aktivnost pa znaša 3 evre za vsako uro udeležbe na usposabljanju. Če udeleženec prejema nadomestilo za brezposelnost, pa se mu dodatek zmanjša na 1,5 evra na uro.

Vse informacije o prijavi v program so zainteresiranim mladim na voljo pri njihovih osebnih svetovalci na uradih za delo.

Delodajalcem 370 oziroma 493 evrov na udeleženca

Na javno povabilo Usposabljanje na delovnem mestu za mlade se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije. Na ZRSZ delodajalce opozarjajo, da morajo imeti poravnane vse obveznosti do Finančne uprave ter da morajo upoštevati tudi pogoje glede števila oseb, ki jih lahko usposabljajo.

usposabljanje na delovnem mestu za mladeKoliko oseb delodajalec lahko usposablja, je odvisno od števila zaposlenih, ki jih ima, ter od zaposlovanja udeležencev po zaključku različnih programov za usposabljanje, v katerih je morebiti pred tem že sodeloval.

Delodajalcem bo ZRSZ za izvedeno usposabljanje povrnil stroške.

In sicer za dvomesečno usposabljanje 370 evrov za udeleženca. Za trimesečno usposabljanje, ki je namenjeno iskalcem prve zaposlitve, pa 493 evrov za udeleženca.

Ponudbe za usposabljanje brezposelnih mladih delodajalci lahko oddajo do razdelitve sredstev oziroma najkasneje do konca novembra prihodnje leto na območno službo zavoda za zaposlovanje, ki je pristojna glede na njihov sedež.

Na voljo je 2,6 milijona evrov

Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, je Usposabljanje na delovnem mestu za mlade eden zmed najuspešnejših programov aktivne politike zaposlovanja. Do sedaj se je namreč v enem letu po zaključku usposabljanja zaposlilo več kot 70 odstotkov udeležencev.

Za obdobje 2017–2018 je za program na voljo 2,6 milijona evrov. Od tega 80 odstotkov sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 odstotkov pa je zagotovljenih iz slovenskega proračuna.

Vse podrobne informacije o programu Usposabljanje na delovnem mestu za mlade so dostopne na spletni strani ZRSZ.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja