Go to Top

Usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja

Usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja je izziv, s katerim se srečujemo vsi zaposleni. Dobra usklajenost zasebnega in poklicnega življenja pa je pomembna tudi za delodajalca. Učinkovitost dela je zagotovo višja pri tistih delodajalcih, ki delavcem omogočajo lažje usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja.

Informativni izračun plače

Načini za usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja

Dobri delodajalci že dolgo vedo, da so delavci, ki imajo urejeno zasebno življenje, dragocen kader. Delavec, ki je motiviran, da svoje delo čimbolj učinkovito opravi v sovjem rednem delovnem času, ker ima urejeno zasebno življenje, ustvarja boljše rezultate od delavcev, ki takšne motivacije nimajo.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Načini za usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja so lahko zelo različni. Eden najpomembnejših je zagotovo fleksibilnost delovnega časa. S fleksibilnostjo delovnega časa se doseže enako prisotnost na delu, le ure dela se lahko prilagajajo obveznostim, ki jih imajo delavci izven službe. Fleksibilen delovni čas zagotovo olajša usklajevanje službenih in zasebnih obveznosti in pomeni manj stresa pri delavcih. Delodajalci tako lahko določijo razpon ur, v katerih je dovoljen prihod na delo in odhod z dela. Še vedno pa bodo delavci prisotni na delovnem času polni delovni čas.

Pravni nasvet

Vedno bolj pogost način za usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja postaja tudi možnost dela od doma. Delo od doma pa terja izpolnjevanje določenih zakonskih pogojev. O Delu od doma smo pisali v našem članku “Delo od doma vse bolj razširjeno – kako pa mora biti urejeno?“, naša pravnica pa je imela na to temo tudi intervju na Valu 202, ki ga lahko v celoti poslušate na tej povezavi.

Poslušajte intervju

Delavec ki lahko dela od doma, mora pokazati veliko mero odgovornosti do dela. Možnost dela od doma bo na dolgi rok mogoča le tam, kjer je med delavcem in delodajalcem visoka stopnja zaupanja.

Usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja in učinki

Dobro usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja ima številne pozitivne učinke. Predvsem omogoča enakopravnejšo porazdelitev delovnih nalog med moške in ženske. Prav tako pozitivno vpliva na duševno zdravje delavcev in večjo vključenost na delovnem mestu. Vse to seveda rezultira v večji delovni produktivnosti in manjši fluktuaciji zaposlenih. Delavci, ki jim delodajalec omogoča usklajevanje zasebnega življenja s poklicnim, so namreč manj pod stresom in so srečnejši ter bolj zadovoljni s svojim življenjem.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja