Go to Top

Uredba o geografskem blokiranju stopila v veljavo

V ponedeljek 3. decembra je pričela veljati v EU Uredba o geografskem blokiranju.

Uredba o geografskem blokiranju, ki je bila sprejeta 28. februarja letos, bo končala dosedanjo prakso, ko izbranega izdelka ali storitve prek spleta nismo mogli naročiti, če nismo bili iz »prave« države.

Informativni izračun plače

Evropska unija naj bi delovala kot enoten trg. Državljani EU prosto prestopamo meje in nakupujemo v drugih državah EU. Za kupljene izdelke v drugi državi prav tako ne plačujemo nobenih carin ali davščin. Ta ležerna nakupovalna zgodba pa se konča, če želimo nakupovati prek spleta v drugi državi. Pogosto se zgodi, da izbranega izdelka ali storitve ne moremo naročiti oziroma plačati, ker smo iz Slovenije. Gre za diskriminatorno prakso, ki potrošnikom onemogoča spletni nakup izdelkov ali storitve na spletni strani, katere strežnik je v drugi državi članici. Uredba o kateri pišemo, bo naredila konec tej nepravični praksi. Za potrošnike odprava geografskega blokiranja pomeni večjo izbiro in boljšo ponudbo.

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Na SPOT točki Data lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Uredba o geografskem blokiranju stopila v veljavoTrgovci bodo morali omogoči dostop strankam do svoje spletne strani. To velja ne glede na to kje potrošnik prebiva oziroma državljan katere države je. V primeru, da bo trgovec blokiral, omejeval dostop ali preusmerjal potrošnike na druge različice spletne strani, bo moral to jasno utemeljiti. Prav tako ne bodo smeli uporabljati različnih plačilnih pogojev na podlagi potrošnikovega državljanstva ali prebivališča, saj bi to pomenilo neupravičeno diskriminacijo.

Uredba o geografskem blokiranju – nova pravila

Nova pravila določajo, da trgovci ne bodo smeli delati razlik med strankami in jim nuditi različne pogoje ali cene v treh primerih:

  • pri prodaji blaga, ki bo dostavljeno v državo, za katero trgovec ponuja dostavo ali ko se o kraju prevzema dogovori s stranko.
  • za elektronske storitve, kot so storitve v oblaku, skladiščenje podatkov in posredovanje spletišč.
  • za rezervacijo hotelske nastanitve in najema avtomobila v državi trgovca.

Potrebujete pravni nasvet glede upravljanja spletne trgovine? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Iz nove uredbe bodo izvzete:

  • storitve z avtorsko zaščitenimi vsebinami ali deli v nematerialni obliki,
  • finančne,
  • avdiovizualne,
  • prevozne,
  • socialne
  • storitve zdravstvenega varstva.

Komisija bo po dveh letih od uveljavitve Uredbe o geografskem blokiranju ocenila ali je potrebno obseg prepovedi razširiti še na filme, glasbo, e-knjige in videoigre.

Prvi korak je torej narejen. Praksa pa bo pokazala ali je Uredba o geografskem blokiranju le še eden izmed birokratskih ukrepov na papirju.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja