Go to Top

Ugovor na dohodnino 2020

Ne spreglejte roka za ugovor na dohodnino 2020

Ugovor na dohodnino 2020 morajo vložiti zavezanci, ki po prejemu informativnega izračuna dohodnine ugotovijo, da so podatki nepravilni. Vložiti ga je potrebno v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna dohodnine. Ugovor na dohodnino 2020 lahko vložite tudi tisti, ki uveljavljate olajšavo za vzdrževane družinske člane, in se s trenutno razporeditvijo olajšave ne strinjate!

Informativni izračun dohodnine

Kdaj je letos rok za ugovor na dohodnino 2020?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Informativni izračuni dohodnine se izdajajo v dveh svežnjih. Polovica jih je bila letos že izdanih konec marca, druga polovica pa bo izdana konec maja. Rok za ugovor na dohodnino 2020 je 15 dni od vročitve informativnega izračuna dohodnine. Vložiti ga je mogoče prek sistema eDavki. Na podlagi ugovora  Furs nato izda dohodninsko odločbo. V ugovoru lahko uveljavljate tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

Tisti, ki izračuna do konca maja še ne bodo prejeli in so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine do 31. julija vložiti sami. Pri sestavljanju pritožbe vam bo v veliko pomoč naš kalkulator za dohodnino

Informativni izračun plače

Pogoji za ugovor na dohodnino 2020

Če po prejemu informativnega izračuna opazite, da podatki niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa v primeru, da je davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate oddati ugovor na dohodnino 2020.

V primeru, da ugovor kljub odkritim napakam oziroma pomanjkljivostim ni oddan, storite davčni prekršek. Na Furs-u opozarjajo, da je zanj predvidena globa od 250 do 400 evrov.

davčno svetovanje

Če pa je informativni izračun dohodnine brez napak, vam ni treba storiti ničesar. Izračun bo namreč po preteklem roku za ugovor na dohodnino samodejno postal odločba.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vračilo in doplačilo dohodnine

Upravičenci do vračila dohodnine nadomestilo prejmejo v roku 60 dni od datuma odpreme informativnega izračuna dohodnine. Če je upravičenec hkrati tudi dolžnik, dobi vrnjen znesek zmanjšan za višino neplačanih obveznosti in zamudnih obresti. Zavezanci, ki morajo dohodnino doplačati, pa imajo 60 dni časa, da po priloženem plačilnem nalogu to tudi storijo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja