Go to Top

Ugodnosti na madžarskem trgu

Rok Tomšič, pooblaščeni minister za gospodarske zadeve na Veleposlaništvu RS v Budimpešti, s katerim smo se pogovarjali o madžarskem trgu in ustanovitvi podjetja, nam je predstavil tudi ugodnosti na madžarskem trgu.

izobraževanje

Do enostavnega poslovnega načrta že v 4 urah

Si želite izdelati poslovni načrt ob pomoči strokovnjaka? Vabljeni na delavnico!

Več informacij

Različne olajšave kot ena izmed ugodnosti na madžarskem trgu

Med ugodnosti na madžarskem trgu spada nova davčna zakonodaja. Ukrepi, ki jih prinaša, so naravnani tako, da podjetja spodbujajo k postopnemu zviševanju plač. To naj bi posledično stimulativno vplivalo na rast zaposlovanja, predvsem mladih strokovnjakov.

Tomšič je povedal, da bodo posebnih davčnih olajšav deležni investitorji v start-up podjetja. »Obetajo si lahko do 20 mio HUF (cca. 67.000 evrov) davčnih olajšav letno. In sicer v obdobju prvih treh let trajanja zagonske investicije. Ukrep naj bi omogočil, da bo na strani podjetij ostalo za okoli 40 do 60 mrd HUF (133 – 200 mio evrov) več denarnih sredstev, kot pred uvedbo davčnih novosti.«

Prijava na izobraževanje

Ob napovedanih davčnih novostih se za pol leta (iz 1.1. na 29.6.2017) podaljšuje rok za dokončno uvedbo davčnih blagajn ter njihovo on-line povezavo z Davčnim in carinskim uradom (NÁV).

Nižja stopnja davka na podjetniški dobiček

V začetku leta 2017 se je stopnja davka na podjetniški dobiček precej znižala, kar vsekakor sodi med ugodnosti na madžarskem trgu. Uvedena je bila enotna, 9-odstotna stopnja davka na podjetniški dobiček, ne glede na velikost podjetja ali na višino dobička.

Ugodnosti na madžarskem trgu

»Omenjena novost prinaša na eni strani več kot prepolovitev obstoječe (višje, 19-odstotne) davčne stopnje, ki se je obračunavala, če je davčna osnova presegala 500 mio HUF (cca. 1,7 mio evrov). Na drugi strani pa gre za minimalno znižanje obstoječe (t.j. nižje, 10-odstotne) stopnje, ki se je uporabljala, v kolikor je bila davčna osnova manjša od 500 mio HUF,« je pojasnil Tomšič. Dodal je, da bodo za to na boljšem večje gospodarske družbe oziroma podjetja, ki letno realizirajo večje dobičke.

Ta ukrep, ki je le ena izmed ugodnosti na madžarskem trgu, naj bi privabil predvsem tuje neposredne investicije (TNI). »Madžarska se bo po novem uvrstila med poslovna okolja z najnižjim obdavčenjem podjetniških dobičkov in s tega vidika med najbolj privlačna gospodarstva v regiji za tuje neposredne investicije. Hkrati si Madžarska v post-Brexit obdobju obeta preselitev nekaj regionalnih sedežev tujih multinacionalk iz Londona v Budimpešto,« je še povedal Tomšič in opozoril na določene kritike strokovnjakov, ki menijo, da nizek davek na podjetniški dobiček utegne negativno vplivati na ugodnosti na madžarskem trgu oziroma na gospodarsko podobo celotne države.

Prijava na izobraževanje

Ugodnosti na madžarskem trgu smo deloma predstavili tudi v naslednjih prispevkih:

So vas omenjene ugodnosti na madžarskem trgu prepričale, da bi svoje poslovanje razširili izven slovenskih meja? Na Dati vam nudimo svetovanje pri vstopu na tuje trge. Preverite pa tudi vsa naša izobraževanja, ki vam lahko olajšajo delo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja