Go to Top

Turizem v letu 2022 v znamenju »vrnitve tujih turistov«!

Turizem v letu 2022 v Sloveniji se je skoraj vrnil na stanje pred epidemijo. Lani je turistično sezono zaznamovala vrnitev tujih turistov. Katerih tujih gostov je bilo največ?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Turizem v letu 2022 – skoraj 6 milijonov turistov!

Za turizem v letu 2022 so številke precej boljše kot dve leti pred tem, ko je javno življenje zaznamovala epidemija koronavirusa. Lani so v turističnih nastanitvenih obratih našteli 5,9 milijona prihodov turistov. Ti si ustvarili 15,6 milijona prenočitev. To je skoraj 40 odstotkov več kot leta 2021 in zgolj odstotek manj kot leta 2019. Na vrhuncu sezone (avgusta) je bilo število prenočitev rekordno – nekaj več kot 3 milijone.

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

podjetniško svetovanje

Ustanovite podjetje na Dati! Pišite na data@data.si!

»Vrnili« so se tuji turisti

Turizem v letu 2022 je zaznamovala vrnitev tujih turistov. S tem se je razmerje prenočitev med domačimi in tujimi turisti vrnilo v stanje pred epidemijo. Tuji turisti so ustvarili 3,9 milijona prihodov ter 10,1 milijona prenočitev. To je sicer 10 odstotkov manj kot leta 2019, a dvakrat toliko kot leta 2021. Prenočitve tujih turistov so predstavljale dve tretjini vseh. Od tega jih je bila večina v drugi polovici leta, kažejo podatki Sursa. Domačih turistov je bilo 1,9 milijona. Prispevali so 5,5 milijona prenočitev, kar je približno tretjina vseh prenočitev.

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Iz katerih držav je bilo največ tujih gostov?

Številke za turizem v letu 2022 kažejo, da so največ prenočitev ustvarili turisti iz Nemčije. In sicer 1,8 milijona oz. 18 % vseh prenočitev tujih gostov. Nemški turisti so najpogosteje prenočili v občini Ljubljana. Devet odstotkov (916 tisoč) tujih prenočitev so prispevali Italijani. Tudi oni so najpogosteje prenočili v občini Ljubljana. Tretje mesto med tujimi turisti so »zasedli« turisti iz Avstrije. Ti so ustvarili približno 885 tisoč prenočitev. Za razliko od nemških in italijanskih turistov so avstrijski največkrat prenočili v občini Piran. Spomladi je bil opažen tudi trend vračanja turistov iz drugih celin. A na letni ravni je število turistov iz drugih kontinentov še vedno precej nižje kot pred epidemijo.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Katere občine so bile najbolj obiskane?

Podatki Sursa za turizem v letu 2022 še kažejo, da je bila skoraj tretjina prenočitev v gorskih občinah. Sledile so zdraviliške (20 %) in obmorske občine (20 %). V Ljubljani je bilo 13 odstotkov prenočitev. Sledile pa so druge (10 %) in mestne občine (6 %). Največ prenočitev gostov je bilo v hotelih (42 % vseh). Sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (23 %) ter kampi (15 %).

Mimogrede, tudi vi razmišljate o oddaji sob? Se vam bolj splača oddajati kot sobodajalec ali s.p.? To je naslov našega seminarja! Preverite vsebino na tej povezavi, naslednji termin ter se prijavite!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja