Go to Top

Kako postati turistični vodnik?

Če imate radi nove izzive, nove kraje, potovanja, hkrati pa ste organizirana oseba, ki se znajde tudi pri delu z ljudmi, potem lahko postanete turistični vodnik. Poskrbite še za ustanovitev podjetja, si najamete kakovosten računovodski servis in tako lahko dobro služite z delom, ki vam je v veselje.

>>> Ustanovitev podjetja je postopek, ki ga hitro in enostavno lahko opravite na VEM točki DATA. Pred tem vam vse informacije o registraciji s. p. ali d. o. o. povemo na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Kdo je lahko turistični vodnik?

Turistični vodnik strokovno vodi obiskovalce po vnaprej določenem programu. To delo lahko opravljalo le posamezniki, ki imajo opravljen izpit za turističnega vodnika, so vpisani v Register turističnih vodnikov pri Turistično gostinsko zbornici Slovenije in, če želijo delo opravljati kot samostojni podjetniki, svojo dejavnost ustrezno registrirajo.

Za opravljanje izpita mora bodoči turistični vodnik imeti zaključeno najmanj srednjo strokovno izobrazbo V. stopnje, katerekoli smeri. Pogoj za opravljanje izpita pa je tudi znanje vsaj enega tujega jezika na nivoju V. stopnje strokovnega izobraževanja.

Po opravljenem izpitu posameznik prejme potrdilo, vpisan je v Register turističnih vodnikov, prejme pa tudi posebno izkaznico. Stroški za vse troje skupaj znašajo nekaj več kot 200 evrov.

>>> Kakšna pa je vaša ideja za zaslužek? Preverite jo skupaj z našimi strokovnjaki na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Turistični vodnik lahko dela v okviru svojega podejta

Turistični vodnik pa dejavnosti ne sme samostojno opravljati, če je ni ustrezno registriral. Če torej želi biti sam svoj šef, mora odpreti svoje podjetje. Denimo s. p. ali d. o. o., v kolikor pa je redno zaposlen, lahko izbere tudi popoldanski s. p..

Ustanovitev katerekoli poslovne oblike je na naši VEM točki povsem enostavna. Za brezplačno registracijo nam pišite na naslov data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530 in si rezervirajte svoj termin.

Posel za nekoga, ki ima rad dinamično delo

turistični vodnikPoklic turističnega vodnika je sicer izredno zanimiv in dinamičen, a tudi zahteven. Medtem ko so se včasih vodniki naučili nekaj podatkov in so že lahko izvajali vodenja, so danes podatki turistom na voljo v vsakem trenutku prek mobilnih naprav.

Naloga vodnikov je zato ustvarjati doživetja in pripovedovati zgodbe. Pri tem morajo imeti akademsko znanje, odlične komunikacijske veščine, dobro poznati psihologijo in lokalno dogajanje, obvladati pa morajo marketing in družbena omrežja.

>>> Tu je 10 idej, kako začeti in uspeti – z malo ali brez denarja!

Komentar (1)

  • tetjana kontonistova 7. Marca 2018 - 20:35 Odgovori

    napisano da za delo je treba imeti svoj sp.ampak sp treba tudi placavati vsak mesec neodvisno od zasluzka.kaj pa ce me zanima vodnistvo samo cez poletje i to mogoce 2krat na mesec?zanima bolj kot hobby kot biznes.ze itak licenza turisticnega vodnika na obali velja samo za obalo ,to pomeni da je delo sezonsko samo cez poletje ampak sp bo treba placevati nnstop.ne gre vse skupaj.zelo me zanima vodnistvo ampak ne bi temu dodelila vesj svoj cas in tudi ce bi hotela-na obali je turizem samo poletje. torej sp in turiscicno vodnistvo ne gre skupaj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja