Go to Top

Tuja fizična oseba želi ustanoviti podjetje v Sloveniji

Ravno tako kot slovenski državljani, lahko tudi tuja fizična oseba registrira podjetje na VEM točki. Kot je že dobro znano, se lahko na VEM točkah registrirajo samostojni podjetniki (s.p.) in tisti, ki želijo ustanoviti družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Kakšne razlike so med tema oblikama podjetij, si preberite v prispevku Naj ustanovim s.p. ali d.o.o.?

Informativni izračun dohodnine

Kako tuja fizična oseba registrira d.o.o. v Sloveniji?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če želi tuja fizična oseba ustanoviti d.o.o., za postopek registracije potrebuje osebni dokument in slovensko davčno številko. To pridobi na FURSu. Glede na to, kje bo naslov tega podjetja bo tuja fizična oseba potrebovala še overjeno izjavo lastnika objekta, kjer bo naslov podjetja, v kolikor sama ni lastnik ali vsaj solastnik objekta. Na Vem točki Data skupaj s tujo fizično osebo pripravimo dokumentacijo za ustanovitev d.o.o.. Pripravimo tudi dokumente za odprtje začasnega računa na banki in po prejemu potrdila o vplačilu kapitala, oddamo vlogo za registracijo d.o.o. na registrsko sodišče. Podjetje je registrirano približno v tednu dni. Če prihaja tuja fizična oseba iz tretjih držav, ne iz EU, potem po ustanovitvi d.o.o., začne s postopkom pridobivanja dovoljenja za delo in bivanje v Sloveniji.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Kako se tuja fizična oseba registrira kot s.p.?

Če se želi tuja fizična oseba registrirati kot samostojni podjetnik v Sloveniji, za postopek potrebuje slovensko davčno številko in EMŠO številko. Ti morata biti povezani v Centralnem registru prebivalstva, da lahko referenti VEM točke opravimo postopek registracije s.p. na VEM točki. Davčno številko tuja fizična oseba pridobi na FURSu. EMŠO številko pa pridobi na Ministrstvu za notranje zadeve ali na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Na postopek registracije s.p. mora tuja fizična oseba prinesti tudi overjeno izjavo lastnika objekta, kjer bo naslov podjetja, če sama ni lastnika ali vsaj solastnik objekta.

Pravni nasvet

Na VEM točki referent skupaj s stranko pripravi obrazce – prijavo podatkov na AJPES, prijavo podatkov na FURS in prijavo podatkov za Zavod za zdravstveno zavarovanje. Če prihaja tuja fizična oseba iz tretjih držav in ne iz EU in biva v Sloveniji neprekinjeno minimalno eno leto, lahko registrira s.p. in po vpisu v poslovni register, začne s pridobivanjem dovoljenja za samozaposlitev. Po prejemu tega dovoljenja, se prijavi v zavarovanje.

Informativni izračun plače

Na naši VEM točki DATA, dnevno prejemamo klice tujcev, ki se zanimajo za ustanovitev podjetja v Sloveniji. Z veseljem jim postrežemo z informacijami in storitvami, ki jih lahko opravimo zanje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja