Go to Top

Trgovec pri enkratnem plačilu blaga ali storitev ni dolžan sprejeti več kot 50 kovancev

Sprejeti več kot 50 kovancev vam ni potrebno?

Ali veste, da trgovec pri enkratnem plačilu blaga ali storitev ni dolžan sprejeti več kot 50 kovancev hkrati? Tako namreč določa Zakon o evrih, ki v 2. členu implementira uredbo Evropske Unije, da zakon še vedno drži, pa so za naš portal potrdili tudi na Banki Slovenije.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Kako lahko dobro poslujejo tudi podjetniki, ki so šele na začetku svoje poslovne poti?

Več informacij

“Glede na navedeno in zaradi dejstva, da so uredbe Sveta Evropske unije neposredno uporabne, torej trgovec ni dolžan pri enkratnem plačilu blaga ali storitev sprejeti več kot 50 kovancev.”

Prijava na izobraževanje

To torej pomeni, da trgovec lahko zavrne plačilo z več kot 50 kovanci.

sprejeti več kot 50 kovancevZakon o uvedbi eura (ZUE) je začel veljati 24. novembra 2006. V 2. členu se sklicuje na Uredbo Sveta (ES) o uvedbi evra, ki v 11. členu določa, da razen organa, pristojnega za izdajo, in tistih oseb, ki so posebej določene v nacionalni zakonodaji države članice izdaje, nobena stran ni zavezana sprejeti več kot 50 kovancev pri vsakem posameznem plačilu.

Januarja 10 let od uvedbe evra

Evri so nadomestili tolarje pred desetimi leti.  Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so se v tem času podražili predvsem kava, pivo in žensko striženje. Ob tem jubileju pa bomo dobili tudi spominski kovanec za 2 evra; V jedru kovanca je v spodnji polovici ob robu napis »10 LET SKUPNE EVROPSKE VALUTE«. Na kolobarju kovanca je razvrščenih 12 zvezd evropske zastave, na obodu kovanca pa sta napis »SLOVENIJA« in vtisnjena pika.

In ko smo že ravno pri kovancih; ali veste, da mora avtomat za prodajo storitev, ko so izpolnjeni pogoji za izdajo računa, izdati račun brez dodatnega posredovanja kupca oziroma brez, da bi moral kupec s pritiskom na tipko zahtevati izpis račun, pojasnjujejo. Več smo pisali v Potrjevanje računov za prodajo storitev preko avtomatov.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja