Go to Top

Transport gotovine ali drugih vrednostnih pošiljk

Transport gotovine ali katerih drugih vrednostnih pošiljk, še zdaleč ni samo začetek zgodbe dobrega akcijskega filma, ampak je lahko tudi dejanska dejavnost podjetja s katero je mogoče služiti. Rezervirajte svoj brezplačen termin in ustanovite svoje podjetje.

Informativni izračun plače

Širitev nakupovalnih centrov in racionalizacija števila prodajalcev v trgovinah in zahteve petičnih posameznikov, je spremenil to dejavnost v podjetniško priložnost za iznajdljive. Transport gotovine iz poslovalnic pa ni edina takšna storitev. Na takšen način se lahko transportira tudi zlato, drago kamenje, umetnine, vrednostni papirji in podobno. Izvaja se navadno z varnostniki in s posebej prirejenimi prevoznimi in tehničnimi sredstvi.

Z Zakonom o zasebnem varovanjem (ZZASV-1) je urejen tudi transport gotovine

Področje je urejeno z Zakonom o zasebnem varovanjem (ZZasV-1). Dovoljeno je izvajati dejavnost tako preko pravne oblike kot je samostojni podjetnik ali družba z omejeno odgovornostjo. Izvajalec za transport gotovine pa mora imeti veljavno licenco in izpolnjevati mora zahteve v zvezi z zakonom ZZasV-1. Licenca je podeljena s certifikatom o licenci in zanjo mora izpolnjevati pogoje kot so: za nedoločen in polni delovni čas zaposlen varnostni menedžer, varnostno preverjen mora biti nosilec licence, kot tudi povezane osebe (Ministrstvo za notranje zadeve), ima v delovnem razmerju ustrezno strokovno usposobljeno varnostno osebje (varnostnik), lastni ali pogodbeni VNC, zavarovanje odgovornosti za škodo, vsaj eno primerno vozilo in izpolnjevanje standarda SIST EN 1522 pri opremi in vozilu.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Za zavarovanje odgovornosti za škodo, zavarovalna vsota ne sme biti nižja od 42.000 EUR za posamezni zavarovalni primer oziroma 84.000 EUR za vse zavarovalne primere v posameznem letu.

Izvajalec mora imet interne akte s katerimi so določene oznake, delovno obleko, opremo in vozila podjetja.

Pravni nasvet

Transport gotovine se, kot tudi varovanje oseb, varovanje zgradb, pisarn, tovarn, gradbišč ipd., vključuje v dejavnost 80.100 po Standardni klasifikaciji dejavnosti iz leta 2008.

Za transport gotovine je imeti primerno usposobljeno osebje

Iščete zanesljiv računovodski servis?

Imetnik licence je zadolžen za zagotavljanje lastnega ali pogodbenega notranjega nadzora nad opravljanjem nalog osebja. Tako mora za to uporabljati ustrezno usposobljene varnostne managerje. Varnostniki morajo pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo in zanjo opraviti 30 urno usposabljanje in opraviti izpit. Varnostniki morajo tudi predhodno opraviti program izpopolnjevanja za prevoz in varovanje gotovine ter drugih vrednostnih pošiljk.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja