Go to Top

Teden mobilnosti – souporaba avtomobila in koles

Souporaba avtomobila in koles postaja vedno bolj zanimiv način lastništva prevoznega sredstva. Souporaba avtomobila in koles je tudi pri nas že prinesla razvoj novih poslovnih modelov, še več pa jih lahko verjetno pričakujemo v prihodnosti.

Tudi letošnji Teden mobilnosti, ki se začne v soboto, bo popoulariziral  deljenje prevoznih sredstev. Gre za enega bolj vidnih in popularnih delov delitvene ekonomije. Več o delitveni ekonomiji smo sicer že pisali v prispevku Delitvena ekonomija brez davčnih popustov.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Delitvena ekonomija prinaša izzive, a tudi podjetniške priložnosti. S katerimi funkcijami se bo moral vse spopadati podjetnik?

Več informacij

Souporaba koles

V Ljubljani je že dobro razvit sistem souporabe koles Bicikelj, deljenje koles pa je že razvito tudi v Kranju, Velenju, Murski Soboti in v Piranu. Sistemi omogočajo uporabnikom izposojo kolesa na postajališču in nato na drugem postajališču vračilo.

Prijava na izobraževanje

Če bi želeli tak sistem oblikovati v poslovni model in z njim zaslužiti, boste za to našli primerno dejavnost v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) pod šifro 77.210 dajanje športne opreme v najem in zakup. Sem namreč sodi tudi izposoja in dajanje v zakup koles.

Na VEM točki DATA vam uredimo vse za odprtje d.o.o. Pišite nam!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Souporaba avtomobila

K souporabi prevoznih sredstev pa seveda sodi tudi souporaba avtomobila. Ta je mogoča na dva načina. Lahko si delimo prostor v avtomobilu kot sopotniki. Druga možnost, ki je tudi že na voljo pri nas, pa je souporaba avtomobila. Gre v bistvu za kratkotrajen najem, kjer avtomobil uporabimo za premagovanje krajših razdalj po mestu ali za krajše izlete. V Sloveniji ga imamo na voljo od poletja 2016 dalje, električne avtomobile pa si že lahko izposodite v Ljubljani, Murski Soboti, v Mariboru in v Kranju.

Prijava na izobraževanje

souporaba avtomobila

V kolikor bi želeli razviti svoj sistem souporabe avtomobila in s tem prispevati k čistejšemu okolju, boste morali v bistvu registrirati dejavnost 77.110 dajanje lahkih motornih vozil v najem in zakup. Sem sodi oddajanje v najem in zakup avtomobilov in lahkih tovornih vozil, vendar brez voznika.

Če želite odpreti podjetje, lahko to vsak delovni dan storite na Vem točki podjetja Data. Pri nas imamo svetovalce, ki se bodo za vsakega posameznika in njegove potrebe potrudili in našli dejavnost, ki ustreza njegovim zahtevam in zahtevam njegovega novega posla.

Pokličete nas lahko na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja