Go to Top

Če želi nekdo izvajati svetovanje strankam, katero dejavnost mora registrirati?

Svetovanje strankam - katero dejavnost morate registrirati?

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Večkrat potencialni podjetniki ob obisku naše VEM točke vztrajajo, da želijo registrirati svetovanje in mi kot svetovalci skušamo od strank izvedeti za katere vrste svetovanja gre. Tako Vam bomo predstavili nekaj vrst svetovanj in njim primerne dejavnosti po Standardni klasifikaciji dejavnosti (2008), saj morajo podjetniki, ki želijo izstaviti račun za določeno dejavnost, to najprej registrirati. Dejavnost je tudi objavljena na AJPES-ovi spletni strani in postopek dodajanja dejavnosti v podjetje, je izredno enostaven.

 

Informativni izračun dohodnine

Marketinška svetovanja

Vsakršna kakovostna predstavitev na trgu zahteva marketinški pristop. Ta zajema celo vrsto ovir in podrobnosti, ki se jim morate posvetiti. Uspešni in strokovni tržniki lahko ponujajo tudi svoje znanje in izkušnje drugim v obliki posveta in taki, ki delajo to preko svojega podjetja morajo imeti za opravljanje svoje dejavnosti registrirano dejavnost »Dejavnost oglaševalskih agencij« (SKD 73.110).

Poslovna svetovanja

Če želi nekdo izvajati svetovanje strankam, katero dejavnost mora registrirati?V kolikor se boste kot podjetnik ukvarjali s svetovanjem, usmerjanjem in operativno pomočjo pri poslovnih zadevah in javnih storitvah drugim podjetjem boste morali registrirati »Drugo podjetniško in poslovno svetovanje« (SKD 70.220). Ta dejavnost bo tudi zadostovala za oblikovanje raznih organizacijskih sistemov računovodskih sistemov, stroškovnih računovodstev, postopkov finančnega načrtovanja in kontrole. Lahko boste opravljali tudi svetovanje in pomoč pri planiranju, organizaciji proizvodnje in dela in posredovanju informacij za podjetništvo in javne storitve, kot tudi svetovanje na področju tržne in kadrovske politike.

Psihološko svetovanje osebnostno svetovanje

V kolikor ne gre za psihoterapevtske dejavnosti potemtakem to sodi v klasifikacijo »Druge zdravstvene dejavnosti« (SKD 86.909). Za opravljanje te dejavnosti je potrebna primerna izobrazba in dovoljenje, ki Vam ga izda Ministrstvo za zdravje. To področje ureja tudi Zakon o zdravniški službi.

V kolikor gre za osebno svetovanje, ki zajema osebnostno rast ali svetovanje za zdrav način življenja pa dejansko to aktivnost lahko uvrstimo znotraj dejavnosti »Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje« (SKD 85.590). Ta dejavnost je primerna, saj se ne opredeljuje ali se dejavnost izvaja za množico ali gre za individualno svetovanje (kot npr. inštrukcije).

Tehnična svetovanja

Tudi svetovanje, ki je tehnične narave, se porazdeli po dejavnosti glede na tematiko svetovanja. Tako svetovalec s področja računalništva in informatike opravlja dejavnost pod imenom »Svetovanje na področju računalništva« (SKD 62.020).

V kolikor tehnično svetovanje zajema svetovanje, ki zahteva posebna strokovna znanja ali usposobljenosti kot je npr. svetovanje s področja ekologije, varovanja, agronomije, gozdarstva ali drugo strokovno in znanstveno svetovanje, lahko to dejavnost opravljate samo ob predhodni registraciji dejavnosti »Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti« (SKD 74.900).

V primeru, ko bo svetovanje obsegalo inženirsko svetovanje iz področja mehanike, hidravlike, pnevmatike, akustike, elektronike, rudarstva, kemije, prometa ipd. potemtakem je dejavnost, ki to obsega dejansko »Druge inženirske dejavnosti in tehnično svetovanje« (SKD 71.129). To lahko zajema tudi projektiranje stavb, drugih objektov, tehničnih ali električnih inštalacij ipd.. V tem primeru je zahtevan strokovni izpit in vpis v imenik pooblaščenih inženirjev.

Informativni izračun plače

Spiritualno, holistično ali drugo svetovanje

Svetovanja, ki jih opravljajo astrologi, spiritualisti, vedeževalci, bioenergetiki, radiestezisti in podobno se lahko tudi opravlja preko lastnega s.p.-ja ali d.o.o.-ja a za to je potrebna registracija dejavnosti »Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene« (SKD 96.090).

Svetovanja, ki vam jih lahko nudi naše podjetje

 

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

V kolikor imate strokovna vprašanja, ki bi Vam jih lahko nudil pravnik, finančni svetovalec, računovodja ali davčni svetovalec, so svetovanja, ki jih nudi tudi podjetje Data d.o.o.. Naše podjetje že več let nastopa na tem trgu in zaposluje strokovnjake za svetovanje podjetnikom iz vseh teh smeri. Dejansko našo podjetje predstavlja stičišče za vse storitve, ki bi jih podjetnik potreboval in to na enem mestu. Nudimo tudi računovodske in pravne storitve za podjetja in samostojne podjetnike posameznike, kot tudi postopek ustanovitev in registracije podjetij.

 

Skratka »vse na enem mestu«.

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja