Go to Top

Študentski s. p. – postani podjetnik že med študijem!

Študentski s. p. je dobra priložnost za podjetne študente. Ti si dandanes želijo več svobode. Delo prek napotnice sicer zahteva manj birokracije, vendar ne nudi priložnosti za zagon svojega podjetja. Kako pa lahko študent začne svoje podjetje?

Se kot študent odločate za odprtje s.p.? Gre za navaden s. p., ki je skozi leta dobil “študentski” naziv v primerih, ko ga odpre študent. Z lahkoto ga ustanovite na Dati, kjer vam bodo na vsakem koraku pomagali naši podjetniški svetovalci. Termin za posvet si lahko zagotovite s klicem na 01/600-1530 ali pa obiščete našo spletno stran in rezervirate termin registracije.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Imate poslovno idejo? Ustanovite s. p. že med študijem

Skoraj vsak se je v mislih že poigraval s kako poslovno idejo. Kaj pa storiti, če jo želite uresničiti? Študentski s. p. je ena izmed možnosti, kako začeti poslovanje že med študijem. Kot že rečeno, gre za enako obliko podjetja, kot pri navadnem s. p.-ju. Pri tem vam Data nudi celovito podporo na poti ustanovitve podjetja, vse do registracije podjetja na DATA točki.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Ustanovitev podjetja je pomembna odločitev, ki ima svoje prednosti in slabosti. Še posebej v študentskih letih. Vendar ne skrbite. Če ustanovite študentski s. p. ne boste izgubili študentskega statusa. To je najpogostejše vprašanje, ki ga zastavljate našim svetovalcem. Je pa res, da odprtje s. p.-ja pomeni, da izgubite nekatere druge študentske ugodnosti. To so:

  • Možnost biti uveljavljan kot vzdrževani družinski član;
  • boni za študentsko prehrano;
  • bivanje v študentskem domu;
  • delo prek študentske napotnice;
  • pridobivanje štipendije, v kolikor odprtje s. p.-ja prepoveduje klavzula pogodbe o štipendiranju.

Kakorkoli, če ima študent dobro poslovno idejo in podjetniško žilico, ga izguba omenjenih ugodnosti ne bo ovirala pri odprtju svojega podjetja.

Vse o normiranem s.p.!

Ustanovite podjetje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kako odpremo študentski s. p. – postopek registracije na DATA točki

Študentski s. p. lahko enačimo z navadnim s. p.-jem. Oseba, ki ga odpira, se mora v njem zaposliti, poleg tega pa mora plačevati tudi prispevke za socialno zavarovanje. Več o tem v nadaljevanju. Najprej si poglejmo postopek ustanovitve s. p.

Najlažje je, če se študent dogovori za individualen posvet s podjetniškim svetovalcem podjetja Data. Katere informacije bo študent pridobil na posvetu?

  • različne oblike podjetij;
  • vpis v register podjetij;
  • kako je z davki;
  • vse o zavarovanjih.

Za registracijo podjetja na DATA točki bo študent potreboval naslednje:

  • osebni dokument;
  • davčno številko;
  • overjeno izjavo lastnika objekta (v kolikor ni sam lastnik nepremičnine, kjer bo prijavil naslov podjetja).

Prispevki za popoldanski s.p.

Študentski s. p. in stroški ustanovitve

Ustanovitev podjetja je brezplačna. Ko odprete študentski s. p. se bodo stroški pojavili ob vpisu v register podjetij. Ti stroški izhajajo iz treh različnih strani. Sem sodijo stroški:

Najvišji izmed njih so stroški prispevkov za socialno zavarovanje, ki znašajo minimalno 463,87 € (na podlagi povprečne bruto plače za 2022). Tako kot vsak s. p. pa ima tudi študentski s. p. možnost znižati ta znesek, in sicer z uveljavljanjem ugodnosti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ta podjetnikom ob prvi registraciji s. p. za eno leto nudi 50 % nižje prispevke za pokojnino, drugo leto pa so prispevki lahko nižji za 30 %. Poleg socialnega zavarovanja se lahko študent, ki odpre študentski s. p., lahko odloči za dodatno prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Z odprtjem s. p.-ja namreč ni več zavarovan kot družinski član. To lahko stori pri izbrani zavarovalnici.

Vas kot študent zanima odprtje s.p.? V podjetju Data že 32 let pomagamo mladim podjetnikom na njihovi podjetniški poti. Nudimo različne storitve, od računovodskega servisa do finančnih in davčnih svetovanj. Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na strokovno posvetovanje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja