Go to Top

Študentska dela – prednosti za delodajalce

Študentska dela so za številna podjetja najbolj smiselna oblika začasnega zaposlovanja.

Od 1. 4. 2018 je minimalna urna postavka za študentska dela 4,73 evra bruto (4,00 evra neto). Prispevke in dajatve za študentska dela lahko enostavno preverite z našim kalkulatorjem.

Glavna prednost tega načina zaposlovanja je prilagodljivost. Za študentska dela ni potrebna pogodba o delu, pa tudi odpravnina in odpovedni rok ne, zato lahko podjetje sodelovanje kadarkoli prekine. Poleg tega je račun, ki ga študentski servis izstavi za študentska dela, za podjetje strošek. Študentski servisi so praviloma davčni zavezanci, zato lahko DDV na koncesijsko dajatev in prispevke poračunate z izstopnim davkom.

Vam izračun DDV dela preglavice? Storitve knjigovodstva in računovodstva pri nas podpira več kot 40 izkušenih strokovnjakov. Prizadevamo si uresničiti podjetnikove cilje, svetovati na področju financ, davkov, načrtovati investicije, optimizirati davek od dohodkov pravnih oseb, davek na dodano vrednost, dohodnino in podobno.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Če boste zaposlili študenta, ne bo potrebno razmišljati o dopustu in regresu zanj. Prav tako mu ni potrebno dodeliti službenega vozila ali prenosnega telefona. Študentsko delo ima še to prednost, da ni potrebno sklepanje pogodb o zaposlitvi. Poleg tega izbor kandidatov in vso papirologijo uredi študentski servis, vi samo naročite računovodstvu, naj poravna račun za njegovo delo.

Študentska dela so lahko zelo raznolika

Študent v podjetju je najbolj ugodna rešitev tudi takrat, ko potrebujete delavca hitro in za kratek čas. Dobra plat študentskega dela je tudi, da študentje lahko opravljajo zelo raznolika dela. Denimo začnejo z enostavnimi nalogami, kot so čiščenje ali pakiranje. Ko pa spoznajo podjetje in hkrati dosežejo višje letnike študija, jim lahko zaupate tudi zahtevnejše naloge ali projektno delo. Študentska dela imajo tudi to prednost v primerjavi z delom preko avtorske pogodbe, da ni omejitev glede vsebine dela. Več o delu prek avtorske pogodbe smo pisali v tem prispevku. Preverite, kakšna oblika se vam najbolj izplača: študentska dela, delo z s.p.-jem ali preko avtorske pogodbe.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Dodatne prednost je tudi prilagodljivost študentskih servisov, saj so praviloma zelo prilagodljivi in uporabnikom prijazni. Omogočajo namreč celotno poslovanje preko spleta, hkrati pa nudijo podporo pri zaposlovanju študentov in dijakov.

Kdo lahko opravlja študentska dela?

Začasno in občasno delo dijakov in študentov, v skladu z drugim odstavkom 6. b člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, lahko opravljajo:

  • osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnile 15 let,
  • osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji,
  • osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajše od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja.

Ne pozabite na napotnico

Seveda pa nikar ne pozabite, da je pravna podlaga za študentsko delo napotnica, ki jo izda posrednik s koncesijo za opravljanje dejavnosti posredovanja začasnega in občasnega dela dijakov in študentov (študentski servis). Za vse ostale pravne vidike zaposlovanja študentov pa se lahko obrnete na naše pravne svetovalce.

O tem, kdaj se študentskega dela ne sme opravljati, smo pisali v tem prispevku. Lani pa smo pisali tudi o spremembah delovnopravne zakonodaje, ki se nanašajo na študentsko delo.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja