Go to Top

Študent zahteva plačano malico in prevoz

Študent zahteva plačano malico in prevoz

študent zahteva povračila stroškov. V poletnem času je pogosta oblika dela mladih delo preko študentske napotnice, velikokrat pa se ob tem tako delodajalci kot študentje vprašate, kaj lahko od delodajalca študent zahteva. Eno najpogostejših vprašanj je predvsem to, če lahko študent zahteva povračilo stroškov za prevoz na in iz dela ter za prehrano med delom.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Katere oblike dela obstajajo ter kako so obdavčene? Katera pa se vam najbolj izplača in kdaj?

Več informacij

Če bi delodajalec študentu omogočal plačilo malice in prevoza, bi to lahko nakazovalo na elemente delovnega razmerja.

V tem primeru bi lahko študent, pa tudi vsak delavec, ki dela preko katere druge civilnopravne pogodbe, od delodajalca zahteval pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, kar določa 13. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1): “Če obstajajo elementi delovnega razmerja, se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava.”

Prijava na izobraževanje

Pravniki ugotavljajo, da se v praksi kaže, da je vse več primerov, ko študentje opravljajo enako delo in na enak način kot delavci, ki imajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi. V tem primeru so študentje sicer v slabšem položaju, saj jim ne pripada nadomestilo za morebitno bolniško odsotnost in regres. Inšpektorat RS za delo (IRSD) je v letu 2015 ugotovil 163 kršitev glede opravljanja dela na podlagi pogodb civilnega prava kljub ob obstoju elementov delovnega razmerja, v letu 2016 pa do konca marca 29 kršitev. Več o pravicah študenta, globah in kazni za delodajalce si lahko preberete v članku Kakšne so pravice študenta, ki dela?

Študentsko delo in dohodnina

Ali lahko študent zahteva plačano malico in prevoz?

Študentsko delo je pogodbeno razmerje med študentskim servisom, pri katerem je dijak oziroma študent prijavljen, ter delodajalcem. Dohodki iz naslova študentskega dela sodijo med dohodke iz drugega pogodbenega razmerja.  Sem  se uvrščajo tudi dohodki iz naslova avtorske in podjemne pogodbe, osebnega dopolnilnega dela, občasnega dela upokojencev in podobno. Študentski dohodki se štejejo za dohodke za opravljeno delo ali storitev. So dohodki, od katerega se plačuje dohodnina, če posamezni dohodek presega 400 evrov.

Prijava na izobraževanje

Od 1. februarja 2015 za študente velja nižji neto zaslužek, vendar jim teče delovna doba. Minimalna urna postavka je 3,8 evra neto in 4,5 evra bruto. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka bodo od študentskega dela morali plačati študentje, prispevek za delodajalca pa bo odmerjen po stopnji 8,85 odstotka.

Na podjetju DATA tudi poleti odgovarjamo na vaša vprašanja! Rezervirajte si svoj termin z našimi strokovnjaki!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Študent zahteva: prevoz in malica!

Študentsko delo opredeljuje je začasno oziroma občasno delo, ki ga dijak oziroma študent ne opravlja nepretrgoma. Ker oseba s študentskim delom nima zaposlitvenega statusa, ji tudi povračilo stroškov za prevoz in malico ne pripadata. Za razliko od tega pa se ti v primeru dela prek avtorske in podjemne pogodbe, denimo, upoštevajo, in sicer v višini 10 odstotkov normiranih odhodkov, osebe, ki to delo opravljajo, pa prav tako ne pridobijo zaposlitvenega statusa.

Izračunajte si vaš dohodek s pomočjo spodnjih računal!

Izračun za študentsko delo                                                                                                                               Izračun za avtorsko in podjemno pogodbo ter občasno delo

  • Morda vas ob tem zanima tudi, koliko sredstev bo za vajeništvo, če se bo to vključilo v šolski sistem, namenila država?

Če bi delodajalec študentu omogočal plačilo malice in prevoza, bi to lahko nakazovalo na elemente delovnega razmerja.

Klikni in deli

Imate pravno ali kadrovsko vprašanje? Ali pa vas mika registracija podjetja, s. p. oziroma d. o. o.? Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja