Go to Top

Stroški prevoza – bo povračilo zaradi spremembe višje?

Stroški prevoza – začela se je uporabljati sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

Stroški prevoza, povračilo, ki se ne všteva v davčno osnovo, je s 1.7.2022 višje. Koliko znaša? Za koliko pa se je povišalo povračilo stroška prevoza na službenem potovanju (oz. višina neobdavčenega povračila)? Ali ta sprememba pomeni, da se bo povračilo stroška prevoza dejansko zvišalo?

Odprite s.p. ali ustanovite d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Do katere višine je po novem neobdavčeno povračilo stroška prevoza?

Zaradi visokih cen pogonskih goriv, je vlada spremenila uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Povračilo stroška prevoza, ki se ne všteva v davčno osnovo, se je povišalo z 0,18 evra na 0,21 evra za kilometer. Povračilo stroška prevoza na službenem potovanju (oz. višina neobdavčenega povračila) pa je po novem 0,43 evra za kilometer. Prej je bilo 0,37 evra. Spremembe so se začele uporabljati s 1.7.2022. Ta rešitev naj bi bila začasne narave. V prihodnje bi naj iskali trajnejše rešitve za to področje, ki so že nekaj časa želja sindikatov.

Uporabite kalkulator za informativni izračun plače!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kako izpolniti UPN-obrazec?

Ali bodo stroški prevoza dejansko višji?

Sprememba uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja sama po sebi ne pomeni samodejnega dviga izplačila povračila stroška prevoza v povezavi z delom za vse delavce. S spremembo namreč ni določena višina izplačila, ampak je le določeno, do katerega zneska je izplačilo prosto plačila davkov in prispevkov.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete tudi popoldanski s.p.!

Stroški prevoza  – bo povračilo  višje?

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije opozarjajo, da bo neposredni učinek uredbe odvisen od ureditve v posamezni kolektivni pogodbi, ki zavezuje konkretnega delodajalca. Če je v kolektivni pogodbi določeno povračilo stroška prevoza kot najvišji neobdavčen znesek, bo sprememba imela neposreden učinek na izplačilo stroška prevoza. V kolikor pa je v kolektivni pogodbi določen konkreten znesek povračila stroška (kar v večini primerov je), pa se ta s samo spremembo uredbe ne bo povišal. Za to bo treba skleniti ustrezno spremembo kolektivne pogodbe. Višje povračilo stroška prevoza pa bo v teh primerih nastalo preko pogajanj med socialnimi partnerji ter s sklenitvijo ustreznega aneksa h kolektivni pogodbi.

Želim ostati na tekočem in se prijaviti na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja