Go to Top

Stroški popoldanskega sp – kaj vse pričakovati ob odprtju?

Stroški popoldanskega sp

Stroški popoldanskega sp po vpisu v register podjetij Ajpes, se nanašajo na stroške pavšalnih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, na stroške vodenja računovodstva in stroške vodenja TRR računa na banki. Lahko pa se mesečni stroški popoldanskega sp povečajo še za plačilo mesečne ali pa tro-mesečne akontacije, če podjetnik ob registraciji napove dobiček za prvo leto poslovanja oziroma, če dobiček podjetja ugotavlja na način normiranih odhodkov. Želite tudi vi odpreti popoldanski sp? Ustanoviti sp ali doo? Pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Ustanovitev podjetja

Stroški popoldanskega sp in plačevanje pavšalnih prispevkov

Mnogi podjetniki, ki na DATA točki registrirajo popoldanski sp, nas referente sprašujejo, zakaj je potrebno plačevati pavšalne prispevke, če so zavarovani v podjetju in imajo prispevke plačane iz naslova delovnega razmerja.  Po 1. odstavku 20. člena ZPIZ-2 se pavšalni prispevki za popoldanski sp uvrščajo kot vplačani prispevki za posebne primere zavarovanja. Popoldanski sp mora biti obvezno zavarovan za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju  dejavnosti. Poleg tega mora biti popoldanski sp zavarovan še za poškodbo pri delu in poklicno bolezen. Gre za pavšalni prispevek, ki ga popoldanski sp plačuje zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZ). Stroški popoldanskega sp glede prispevkov skupaj trenutno znašajo 81,04 evra mesečno.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Ustanovite podjetje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Stroški popoldanskega sp in vodenje poslovnih knjig

Sp lahko sam vodi finančni del poslovanja podjetja. Običajno pa se zelo zaposleni posameznik, ki poleg službe opravlja še dopolnilno dejavnost kot se uradno reče popoldanskemu sp, raje ta finančni del poslovanja sp prepusti usposobljenemu računovodji. Ta mu pomaga pri poslovanju, ga seznanja z novostmi na davčnem področju ipd. V njegovem imenu tudi komunicira s Finančno upravo RS. Stroški popoldanskega sp, ki se nanašajo na vodenje poslovnih knjig, se gibljejo od 50,00 evrov dalje mesečno.

Vse o normiranem s.p.

Stroški popoldanskega sp in TRR račun na banki

Po registraciji popoldanskega sp se podjetnik odloča o odprtju računa za namene poslovanja sp na banki. Kot popoldanski sp lahko posluje z osebnim računom, če se tako dogovori z banko ali pa odpre ločen poslovni račun za popoldanski sp in torej loči osebne od poslovnih financ. To zadnje vedno priporočamo referenti DATA točke, saj je poslovanje popoldanskega sp prek TRR računa na banki bolj pregledno in transparentno. Stroški popoldanskega sp, ki zadeva mesečni pavšal, ki ga zaračuna banka podjetniku so različni pri različnih bankah. Recimo, da bo popoldanski sp plačeval mesečno približno 15,00 evrov pavšala za vodenje TRR računa na banki.

Za vprašanja glede stroškov, postopkov registracije podjetja, tolmačenja zakonodaje in vseh drugih vprašanj, ki se vam podjetnikom zastavljajo pred registracijo podjetja, smo vam na voljo podjetniški svetovalci podjetja DATA. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za individualno obravnavo.

Ostanite na tekočem in se prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja