Go to Top

Stroški dela na uro – v Sloveniji pod evropskim povprečjem!

Stroški dela na uro v gospodarstvu po EU so v Sloveniji pod evropskim povprečjem. Koliko znašajo? Kje so stroški dela na uro najvišji in kje najnižji?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Stroški dela na uro v Sloveniji – koliko znašajo?

Eurostat je objavil raziskavo o povprečnih stroških dela na uro v gospodarstvu po EU. Podatki kažejo, da so povprečni stroški dela na uro v Sloveniji pod evropskim povprečjem. Pri nas delodajalci v povprečju namenijo 23,10 evra na uro. V te stroške dela so vključene tako plače, regres, druga nadomestila in dodatki ter tudi davki in socialni prispevki na plačila zaposlenim. Gre za podatke za leto 2022. Stroški dela na uro so v povprečju v območju evra v letu 2022 znašali 34,3 evra. V celotni EU pa so bili ti 30,50 evra.

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Ustanovite s.p ali d.o.o. na naši DATA točki!

Velike razlike med članicami

Povprečni stroški dela na uro v gospodarstvu po EU se precej razlikujejo. Ti podatki sicer ne vključujejo kmetijstva, gozdarstva in ribištva, javne uprave in obrambe ter obveznega socialnega varstva. Stroški dela na uro so bili v 2022 najnižji v Bolgariji in Romuniji. V prvi so ti znašali 8,20 evra na uro, v drugi pa 9,50 evra na uro. Najvišji stroški pa so bili v Luksemburgu s 50,70 evra na uro. Sledita Danska (46,80 evra) in Belgija (43,50 evra). V statistiki so sicer vključene tudi Islandija, Norveška in Lihtenštajn. Te skupaj z EU sestavljajo Evropsko gospodarsko območje. Na Norveškem so bili stroški dela na uro na primer 55,60 evra.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Kaj pa v primerjavi z našimi sosedami?

Kakšni pa stroški dela na uro pri naših sosedah. Pred Slovenijo sta Avstrija in Italija. V Avstriji so povprečni stroški dela na uro znašali 39 evrov, v Italiji pa 29,40 evra. So pa »za nami« na Hrvaškem in Madžarskem. Stroški dela na Hrvaškem so znašali 12,10 evra na uro, medtem ko so na Madžarskem ti bili še nižji. Znašali so 10,70 evra na uro.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja