Go to Top

Stroški dela na uro višji – najvišje zvišanje v finančni in zavarovalniški dejavnosti

Stroški dela na uro višji. Stroški dela na uro so se na podlagi medletne primerjave, enako kot četrtletje prej, znova zvišali v številnih dejavnostih. Najvišje zvišanje je bilo na področju finančnih in zavarovalniških dejavnostih. Imate poslovno idejo in želite odpreti podjetje? Oglasite se na DATA točki. Pokličite nas 01/600 15 30 ali pokličite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Stroški dela na uro – zvišanje v številnih dejavnostih

Po podatkih statističnega urada so bili stroški dela za opravljeno delovno uro v 1. četrtletju letos povprečno za 9,1 % višji kot v istem obdobju lani (v zadnjem četrtletju lani na medletni ravni zrasli za 12,1 %). Plače za delovno uro so se dvignile za 9,4 %, drugi stroški dela pa za 7,0 %. Zvišanje stroškov dela na uro je bila predvsem posledica višjih plač in manjšega števila opravljenih delovnih ur (v primerjavi z istim četrtletjem leto prej).

Izračun plače

Ustanovitev podjetjaNormiranec sp – kaj morate vedeti?

Stroški dela na uro – najvišje v finančni in zavarovalniški dejavnosti

Tako kot v predhodnem četrtletju, po podatkih statističnega urada, so se tudi v letošnjem 1. četrtletju stroški dela za opravljeno delovno uro zvišali v številnih področjih dejavnosti. Zvišanje je bilo najvišje v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 12,4 %). Sledila so naslednja področja – področje trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil (za 11,5 %) ter promet in skladiščenje (za 11,3 %).

Prispevki za s.p. za 2024

Stroški dela na uro – zvišanje stroškov dela v 4. četrtletju 2023 tudi v EU

Po trenutno dostopnih podatkih Eurostata za zadnje četrtletje 2023, so bili stroški dela na uro v vseh državah članicah EU višji kot v istem obdobju 2022 in sicer na področjih dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo tukaj ni vključeno. Izjema je Italija, kjer se stroški dela na uro niso spremenili. Najvišji dvig so zaznali v Romuniji (za 16,7 %), nato sledi Hrvaška (za 15,9 %) in Madžarska (za 15,7 %). Kot navaja statistični urad so stroški dela na uro na ravni EU v opazovanem obdobju zrasli za 4,2 %, v evrskem območju za 3,6 %, v Sloveniji so bili višji za 10,0 %.

Želite odpreti sp ali doo? Oglasite se na DATA točki. Pokličite nas 01/600 15 30 ali pokličite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja