Go to Top

Stopnje izobrazbe tujega kadra in načini kako jih privabiti v slovenska podjetja

Stopnje izobrazbe kadra niso le ključnega pomena za razvoj, temveč tudi za obstoj podjetij v času nebrzdane konkurenčnosti v svetu. Povpraševanje po kadru, predvsem visoke stopnje izobrazbe, je značilno za vse celine. Posledično se tekma za talente med državami povečuje. Zavedanje o potrebi po najboljših kadrih tako odmeva po največjih gospodarstvih – denimo Ameriki in Nemčiji. Ravno tako iz agregatnega povpraševanja kadru visoke stopnje izobrazbe ni izvzeta  niti Slovenija.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Se tudi vaše podjetje sooča s pomanjkanjem visokokvalificiranega kadra? Ne veste kako napisati dvojezično pogodbo o zaposlitvi in v njo pravilno vključiti konkurenčno klavzulo? Pravniki DATA vam nudijo svetovanja ter vam takšno pogodbo tudi sestavijo. Pišite jim na data@data.si ali jih pokličite na 01 6001 528 ter zahtevajte svojo ponudbo!

Informativni izračun dohodnine

Na trgu dela so kadri, katerih stopnje izobrazbe se zelo razlikujejo

Majhne države so v težjem položaju, ko se borijo za kadre visoke stopnje izobrazbe, saj uživajo manjšo prepoznavnost v mednarodnem okolju in nimajo dovolj sredstev. Poleg tega pa se nam v Sloveniji – zadnja leta vse bolj – dogaja tudi beg možganov. V tujino odhajajo predvsem tisti, ki so preko kreativnih poklicev in delovnih mest, pretežno odgovorni za ustvarjanje visoke dodane vrednosti in konkurenčnih prednosti. S tem pa tudi posredno za napredek celotne nacionalne družbe.

zaključna bilanca 2019

 

Tudi za višje stopnje izobrazbe so potrebna delovna dovoljenja

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Ravno tako se podjetja v Sloveniji še dodatno pritožujejo nad zapletenimi in dolgotrajnimi birokratskimi postopki za pridobitev delovnega dovoljenja. Vsa dokazila morajo biti prevedena v slovenščino in notarsko overjena. Kar podaljšuje proces pridobivanja dokumentacije, ki se zna vleči tudi po več mesecev. Zato so podjetja še toliko bolj negotova v smislu, če so strokovnjaki sploh pripravljeni tako dolgo čakati.

Četudi je bil zadnja leta čas povečane gospodarske konjunkture, še naprej ostaja za Slovenijo prava pot le ena. To je tista, ki teče v smeri krepitve delovnih področij, kjer se ustvarja visoka dodana vrednost. Česar pa ni možno uresničevati brez zaposlenih, ki imajo višje stopnje izobrazbe. Vendar kako jih pritegniti iz tujine oziroma kako zajeziti izzive na področju bega možganov?

Finančno motiviranje kadrov iz tujine

Kljub velikemu obsegu birokracije in visokim obdavčitvam, ki že apriori dušijo svobodno iniciativo podjetji ter posameznikov, ostajajo nekatera podjetja inovativna. Sprovajajo načine, ki uspešno pritegujejo visoko izobražen kader – tako tuj kot domač – v svoja podjetja. Eden od ukrepov znotraj podjetja je finančno motiviranje zaposlenih, da pripeljejo nov kader. Druga varianta je sklenitev partnerstev z raznimi šolami – poklicnimi, srednjimi, fakultetami. Tretji način je udeleževanje zaposlitvenih sejmov ali oglaševanje preko medijev. Zlasti v času digitalizacije je možno iskati kadre preko socialnih omrežij in drugih platform. Potem obstajajo še opcije s katerimi bodo podjetniki pritegnili njihovo pozornost kot so: spodbudna višina plače, ustrezni pogoji dela, možnost kariernega razvoja, stimulativno okolje in ugled delodajalca. Obstajajo pa tudi dolgoročnejši načini iskanja kadrov, ki vključujejo obvezno študijsko prakso in kadrovsko štipendiranje.

Jubilejna nagrada

Nenazadnje pa ne smemo pozabiti, da mora svoje breme odgovornosti za beg možganov ravno država. Da bi lahko obdržala domač oziroma pritegnila visoko izobražen kader iz tujine mora ustvariti spodbudno poslovno okolje. Kar vključuje odpravo birokratskih ovir zaposlovanja, znižanje obdavčitev v okviru plač – še posebej visokih, da bodo delodajalci lažje zaposlovali. Prav tako pa je potrebno bistveno bolje povezati izobraževalni sistem z aktualnimi potrebami trga dela.

 
Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Dohodninska lestvica 2020
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja