Go to Top

Stojnice s hrano in opravljanje dejavnosti začasnih gostinskih obratov

Stojnice s hrano in opravljanje dejavnosti začasnih gostinskih obratov - Data d.o.o.

 

Stojnice s hrano so lahko posebej dobičkonosna dejavnost poleti in pozimi!

Lepo sončno vreme ni prignalo na plan le številne sprehajalce, ampak tudi stojnice s hrano, ki jih srečujemo praktično na vsakem vogalu in dogodku, ki se ga udeležimo. Stojnice s hrano nam ponujajo ocvrte ribe, krompirček, hamburgerje, kuhane hrenovke, palačinke, burek in podobne jedi, jeseni pečeni kostanj, koruzo, v najbolj vročih dneh pa se nam prileže sladoled po porcijah ali iz avtomatov.

Informativni izračun plače

Ste tudi vi med tistimi, ki razmišljajo, da bi bila stojnica s hrano in  pijačo dobra poslovna priložnost za vas? Ste navdušen ljubiteljski kuhar in bi radi ljudem pokazali vaše spretnosti in dobrote? Potem si boste v nadaljevanju članka lahko prebrali pogoje, ki jih morate izpolnjevati za odprtje stojnice s hrano.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

podjetniško svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Dejavnost vseh začasnih gostinskih obratov, ne le stojnice s hrano

Prodaja hrane in pijače na stojnici je dejavnost, ki sodi po SKD 2008 v šifro dejavnosti 56.104 Začasni gostinski obrat. Začasni gostinski obrat pomeni, da lahko gre za kiosk s hrano, stojnico, prireditveni šotor, plovilo oziroma karkoli, kar lahko premikate, postavite  iz enega na drug kraj.

Dejavnost ne zahteva pogojev glede izobrazbe oziroma kakšnih dovoljenj, je pa za izvajanje te dejavnosti potrebno izpolnjevati pogoje s področja varne hrane.

Preberite tudi - Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Potrebno je registrirati podjetje

Največkrat se bodoči podjetnik odloči za registracijo samostojnega podjetnika. V primeru stojnice s hrano mora registrirati ustrezno dejavnost oziroma več dejavnosti, katere bo izvajal. Več o postopku registracije s.p. na VEM točki boste izvedeli na brezplačnem predavanju z naslovom Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Informativni izračun za normirance

Registrirati morate živilski obrat

Vsi nosilci živilske dejavnosti v državah članicah Evropske unije v skladu z Uredbo o higieni živil, morajo obvezno registrirati svoj živilski obrat, v katerem izvajajo katerokoli aktivnost, povezano z živili. Mednje spadajo tudi stojnice s hrano oziroma premični gostinski objekt. Nosilec živilske dejavnosti oziroma bodoči podjetnik mora najpozneje 15 dni pred začetkom obratovanja oddati vlogo za registracijo obrata.

Stojnice s hrano

HACCP

Pred začetkom poslovanja mora podjetnik pripraviti, upoštevati in določiti načela sistema HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). To pomeni, da mora pripraviti analizo tveganj kritičnih kontrolnih točk za svoje podjetje. Sistem HACCP je preventivni sistem, ki omogoča identifikacijo oziroma prepoznavanje, oceno, ukrepanje in nadzor nad morebitno prisotnimi dejavniki tveganj v živilih, ki lahko ogrožajo človekovo zdravje.

 

Želite registrirati s.p.?

Stojnice s hrano ne morete postaviti kamorkoli

Stojnice s hrano lahko opazimo na javnih prireditvah in sejmih med njihovim trajanjem, vendar vsakokrat največ 30 dni. Gostinec lahko na prireditvi opravlja gostinsko dejavnost le s soglasjem prireditelja.

Preberite tudi - Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Stojnice s hrano najdemo tudi med turistično sezono v središčih mest, na kopališčih, na smučiščih ipd. Na predlog pristojnega organa občine pa lahko tudi izven turistične sezone ali za obdobje, daljše od enega leta. Če gre za opravljanje gostinske dejavnosti izven turistične sezone ali za obdobje daljše od enega leta je potrebno soglasje občine na lokaciji (v kraju),  kjer se bo stojnica nahajala.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja