Go to Top

Število zaposlenih v EU najvišje doslej

V tretjem letošnjem četrtletju je bilo v EU zaposlenih 236,3 milijona ljudi, od tega 156,3 milijona v območju z evrom. To pomeni, da je število zaposlenih v obeh območjih na najvišji doslej zabeleženi ravni, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Brezposelni se lahko odločijo tudi za samozaposlitev v lastnem podjetju. Registracija podjetja je sicer enostavna, priporočamo pa, da se pred tem dobro pozanimajo o prednostih in slabostih samozaposlitve – lahko tudi na našem brezplačnem izobraževanju.

Prijava na izobraževanje

V tretjem letošnjem četrtletju se je rast zaposlenosti nadaljevala tako v območju evra kot v EU. V državah z evrom je število zaposlenih oseb v primerjavi s predhodnim trimesečjem poraslo za 0,4 odstotka, v osemindvajseterici pa za 0,3 odstotka.

>>> Proračun EU: Več sredstev za mlade in majhna podjetja

>>> EU potrdila črni seznam davčnih oaz

Število zaposlenih se je najbolj povečalo v Estnoniji

število zaposlenihČe pogledamo podatke Eurostata po državah ugotovimo, da se je število zaposlenih v omenjenem obdobju najbolj povečalo v Estoniji (+ 1,3 ostotka). Sledile so Hrvaška in Malta (+ 1,1 odstotka) ter Bolgarija (+ 1 odstotek). Število zaposlenih pa je precej padlo v Litvi (- 0,5 odstoka) in na Poljskem (- 0,3 odstotka).

Podatki za Slovenijo kažejo na rast zaposlenosti za 0,6 odstotka na četrtletni in za 2,7 odstotka na letni ravni.

Se pa utegne število zaposlenih pri nas precej povečati prihodnje leto. V prvih treh mesecih prihodnjega leta naj bi v Sloveniji zaposlovalo vsaj 15 odstotkov podjetij, največ v proizvodni panogi.

Kje bo v začetku leta 2018 največ prostih delovnih mest, pa napoveduje tudi raziskava, ki jo je izvedel Zavod RS za zaposlovanje. Iskali se bodo predvsem delavci za preprosta dela, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, varilci, skladiščniki, prodajalci in orodjarji. Za prihodnjega pol leta delodajalci sicer napovedujejo 2,6-odstotno rast zaposlenosti in 16,5 tisoč delovnih mest.

Kako pa si delovno mesto lahko ustvarite sami, preberite v prispevku Delovno mesto si bom ustvaril sam!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja