Go to Top

Ste že prijavili račun v tujini?

Če imate račun v tujini, ga morate prijaviti, sicer boste zaradi neizpolnjevanja davčnih obveznosti sankcionirani, opozarjajo na Finančni upravi RS (FURS). Podobno velja tudi za dohodke iz tujine. FURS bo namreč v kratkem prejel podatke o dohodkih iz tujine za leto 2016 ter računih, odprtih v tujini.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Imate račun v tujini? Kako to vpliva na vaše poslovanje?

Več informacij

FURS davčne zavezance opozarja na obveznost prijave dohodkov iz tujine in plačilnih računov iz tujine. Dohodke iz tujine je treba napovedati že v medletni napovedi za odmero akontacije dohodnine oziroma ugovoru zoper informativni izračun dohodnine. Če ta ni bil izdan, pa v letni napovedi za odmero dohodnine do 31. julija tekočega leta za prejšnje leto. V kolikor imate pri napovedovanju dohodkov iz tujine težave, vam nudimo davčno svetovanje. Vse o davkih in poslovanju pa naši davčni strokovnjaki razlagajo na seminarju Abeceda poslovanja. Tisti, ki pa ste registrirali podjetje nedavno, vse osnovne informacije dobite na brezplačnem seminarju Podjetnik sem, kaj pa zdaj.

Prijava na izobraževanje

Avtomatična izmenjava podatkov

račun v tujiniFURS bo praviloma do 30. junija 2017 v skladu z avtomatično izmenjavo podatkov iz tujine prejel podatke o dohodkih iz zaposlitve, plačilih direktorjem, pokojninah, lastništvu nepremičnin in iz njih izhajajočih dohodkov ter produktih življenjskih zavarovanj za leto 2016. Do 30. septembra 2017 pa bodo prejeli tudi podatke o finančnih računih v tujini ter obrestih, dividendah in bruto iztržkih/odkupih, ki so bili doseženi in pripisani na račun.

Neprijavljen račun v tujini? Kazni so visoke

Če davčni zavezanci ne boste sami pravočasno napovedali dohodkov in prijavili računov iz tujine, boste lahko zaradi neizpolnjevanja davčnih obveznosti sankcionirani. Če se plačilni račun iz tujine ne prijavi, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1.200 evrov. Za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1.200 do 30.000 evrov, pojasnjujejo na FURS.

Kazni se je možno izogniti še, če se dohodke iz tujine napove po izteku predpisanega roka kot samoprijavo. Oziroma najpozneje do začetka davčno inšpekcijskega nadzora, do vročitve odmerne odločbe ali do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.

Veste, v katerih primerih še pride v poštev samoprijava davčnega obračuna?

Kako prijaviti račun v tujini?

Vsak zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, ga mora FURS v skladu z Zakonom o finančni upravi prijaviti v osmih dneh od odprtja.

Fizične osebe prijavijo plačilni račun iz tujine na obrazcu DR-02. V obrazec je potrebno vpisati davčno številko, osebno ime in podatke o tujem računu v rubriko 10. Fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, prijavijo plačilni račun iz tujine, ki je odprt za namene opravljanja dejavnosti, na obrazcu DR-03 Vanj morajo vpisati davčno številko, osebno ime, firmo in podatke o tujem računu v rubriko 20. Pravne osebe pa prijavijo plačilni račun iz tujine na obrazcu DR-04. Treba je vpisati davčno številko, firmo in podatke o tujem računu v rubriko 22.

Vsem zavezancem, ki doslej še niso sporočili odprtega plačilnega računa v tujini, FURS svetuje, da to storijo čim prej. Če bodo namreč račun v tujini prijavili sami, še preden bo do podatka o njem prišel davčni organ, se bodo lahko izognili kazni.

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja