Go to Top

Ugovor na izračun dohodnine 2016

V prvem svežnju je informativne izračune dohodnine prejelo 947.550 zavezancev. Če se z izračuni ne strinjate, morate poslati ugovor na izračun dohodnine 2016. Časa za to imate do 3. maja 2017.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Na brezplačnem seminarju vam predstavimo finančne in organizacijske prednosti in slabosti samozaposlitve.

Več informacij

Vsi ostali lahko izračun dohodnine pričakujete v prvih dneh junija. Ali ste vedeli, da si dohodnino lahko izračunate sami s pomočjo našega kalkulatorja?

Informativni izračun dohodnine

Informativni izračun dohodnine – olajšava za otroke

V katerih primerih vlagati ugovor na izračun dohodnine 2016?

Kot smo že pisali, morate po prejemu informativnega izračuna dohodnine natančno preveriti podatke. Na Finančni upravi RS (FURS) opozarjajo, da morate navedene podatke na izračunu primerjati s podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od svojega delodajalca oziroma izplačevalca.

Prijava na izobraževanje

Če ugotovite, da so podatki v informativnem izračunu napačni oziroma pomanjkljivi, ali pa da je vaša davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate podati ugovor na izračun dohodnine 2016. In sicer najpozneje do 3. maja 2017. Če ugovora ne boste poslali, storite davčni prekršek, opozarjajo na FURS in dodajajo, da je za tovrsten prekršek zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Ugovor na izračun dohodnine 2016 je treba natančno izpolniti. Če imate pri primerjanju podatkov oziroma pripravi ugovora kakršnekoli težave, so vam na voljo naši izkušeni davčni svetovalci. Za termin davčnega svetovanja se lahko dogovorite prek elektronske pošte data@data.si ali prek telefonske številke 01 600 1530.

Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani FURS. Ugovor na izračun dohodnine 2016 pošljete uradu, ki ga je izdal. Na podlagi ugovora bo FURS najpozneje do 31. oktobra izdal odločbo o odmeri dohodnine, zoper katero se lahko zavezanci pritožijo, če se seveda z njo ne strinjajo.

Ugovor za izračun dohodnine 2016 pa prinaša tudi možnost za uveljavljanje posebnih olajšav. Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storite še v ugovoru.

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora

Ugovor na izračun dohodnine 2016 zavezancu ni treba vlagati, če razlika med zneski dohodkov iz izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra, sporočajo iz FURS.

Prijava na izobraževanje

Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov. Večja razlika (do enega evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

Seveda pa se lahko z informativnim izračunom dohodnine strinjate oziroma so podatki v njem pravilni. V tem primeru lahko odmislite ugovor na izračun dohodnine 2016. Vaš izračun bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba, čaka vas torej le še plačilo ali vračilo preveč plačane dohodnine. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2017, preveč plačana dohodnina pa bo nakazana 1. junija 2017. Če vas zanima, kako plačati dohodnino v obrokih, preberite prispevek Izračun dohodnine 2016 – ste ga že prejeli?.

Vam dohodnina in ugovor na izračun dohodnine 2016 povzročata težave? Stopite v stik z našimi davčnimi svetovalci, ki vam bodo znali pomagati.

Komentarjev (2)

  • kemal salihovic 25. Junija 2017 - 15:59 Odgovori

    rabim ispis dohodnine 2016. god

    • Dominika Ahačič 27. Junija 2017 - 12:06 Odgovori

      Spoštovani,

      za to je pravi naslov Finančna uprava RS.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja