Go to Top

Ste lastnik nepremičnine na Hrvaškem?

Ste lastnik nepremičnine na Hrvaškem? Novega davka na nepremičnine, ki bi nadomestil sedanje dajatve, vam še ne bo treba plačati. Hrvaška vlada, ki je sicer njegovo uvedbo načrtovala prihodnje leto, si je namreč premislila. Čeprav naj bi davek prinesel pravično obdavčitev, je vlada naletela na številna nasprotovanja javnosti.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Si želite registrirati podjetje, pa ne veste točno, ali bi raje imeli d. o. o. ali s. p.?

Več informacij

Kot lastnik nepremičnine bodite pozorni na morebitne spremembe na Hrvaškem

Hrvaška vlada je v okviru davčne reforme načrtovala, da bi s prvim januarjem 2018 uvedla davek na nepremičnine kot nadomestilo za komunalne storitve. Nov davek naj bi prinesel obdavčitev glede na leto izgradnje in stanje nepremičnine. Ta bi se nanašal tudi na prebivalce Slovenije, ki imajo v sosednji državi vikende. Teh naj bi bilo, kot piše STA, več kot 100.000.

nepremičnineA zdaj si je vlada premislila. “Ne gre za davek na vrednost nepremičnine, kot to velja v večini držav EU, a je vseeno najbolje, da se njegova uvedba preloži na bližnjo prihodnost,” je po navedbah hrvaških medijev ocenil hrvaški premier Andrej Plenković. Kot je pojasnil, so z njim predvidevali poenostavitve občinskih pristojbin in dajatev, ki že obstajajo, a na način, da bi bila obdavčitev pravičnejša za lastnike in učinkovitejša za davčno upravo.

Hrvaški državljani so po poročanju medijev prepričani, da je njihova država davčno preobremenjena in da novih davkov ne potrebuje. Zato je nasprotovanju novemu davku na nepremičnine veliko. Kljub temu, da naj večina lastnikov nepremičnih, razen tistih z novejšimi nepremičninami, ne bi čutila sprememb.

Prijava na izobraževanje

O obdavčitvi podjetnikov in vseh njihovih drugih obveznostih, govorimo na številnih izobraževanjih, ki jih pripravljamo v podjetju Data. Preverite razpisane termine Abecede poslovanja in Skupinskega svetovanje pred registracijo podjetja.

Davek na nepremičnine v Sloveniji

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Podobno si je tudi slovenska vlada glede davka na nepremičnine premislila in ga v tem mandatu ne bo uvedla. Čeprav je še v začetku letošnjega leta načrtovala, da bi davek prvič odmerili leta 2019. Je pa vlada že sprejela Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je podlaga za davek. Obstoječi sistem ugotavljanja vrednosti nepremičnin bo posodobljen, lastniki pa bodo imeli možnost, da sodelujejo pri določanju posplošene vrednosti nepremičnin. Več pa v prispevkih:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja