Go to Top

Starševski dopust 2023 – kaj se spreminja s 1. aprilom?

Starševski dopust 2023 bo po novem drugače urejen. S 1. aprilom namreč začenja veljati nova ureditev. Kako bo starševski dopust 2023 urejen?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Z aprilom se začnejo uporabljati spremembe

S 1. aprilom se začenjajo uporabljati spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1F). Spremembe za starševski dopust 2023 in očetovski dopust bodo veljale za starše otrok, ki so rojeni od 1. aprila 2023 naprej. Do 1. aprila velja, da ima oče 30 dni očetovskega dopusta, mati 105 materinskega, oba skupaj pa še 260 dni starševskega dopusta. Po novem bo imel oče 15 dni očetovskega dopusta in 160 dni starševskega dopusta. Od teh 160 dni, bo 60 dni neprenosljivih. Materinski dopust ostaja nespremenjen. Bo pa imela mati po novem 160 dni starševskega dopusta (od tega 60 dni neprenosljivega). V praksi to pomeni, da bo 100 dni oče še vedno lahko prenesel na mater in bo tako lahko mati izrabila 260 dni starševskega dopusta (plus 105 materinskega dopusta). Enako velja tudi obratno. Mati bo lahko prenesla 100 dni dopust na očeta. To pomeni, da bi oče izrabil 260 dni starševskega dopusta, mati pa bi imela 60 dni neprenosljivega dopusta.

Mimogrede, imate dileme glede letnega dopusta? V okviru plačljivega strokovnega pravnega svetovanja vam lahko svetujejo naši pravniki! Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. pri nas na Dati! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj se torej spreminja za očetovski in starševski dopust 2023?

Po novem bo tako veljalo, da bo imel oče 15 dni plačanega očetovskega dopusta ob rojstvu otroka. Starševski dopust 2023 za očete pa bo tako 60 dni. Tega bo lahko oče izkoristil do otrokovega osmega leta starosti. Do zdaj je veljalo, da je moral oče očetovski dopust porabiti do zaključka otrokovega prvega razreda.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Spremembe tudi glede dela za krajši delovni čas!

Ne le starševski dopust 2023, spreminja se tudi pravica staršev do krajšega delovnega časa. Obdobje dela s krajšim delovnim časom zaradi nege in varstva otroka bo namreč podaljšano do osmega leta otrokove starosti. Do zdaj je bilo do zaključka 1. razreda osnovne šole. Ob tem bosta lahko krajši delovni čas zaradi varstva otroka po novem koristila oba starša hkrati. A pri tem ne bosta smela preseči 20 ur tedensko (to je sicer veljalo tudi do nedavnega). Bosta pa lahko to pravico izrabljala oba starša hkrati in ne le eden od staršev kot je to veljalo doslej.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja