Go to Top

Stanovanja so se tudi v drugem četrtletju podražila!

Stanovanja so se podražila. Kupci v zadnjem času pospešeno spremljajo ponudbo na nepremičninskih portalih in čakajo na padec cen nepremičnin. A statistični podatki pravijo, da so se stanovanja v drugem četrtletju letošnjega leta podražila.

Informativni izračun plače

Kupujete nepremičnino? Nakup nepremičnine je pomemben pravni posel, pri katerem se lahko srečate s številnimi zapleti. Da bi se jim izognili, je v nakup stanovanja ali druge nepremičnine smiselno vključiti pravnega strokovnjaka, ki bo preveril podatke o nepremičnine, pripravil in pregledal pa bo tudi kupoprodajno pogodbo. To lahko za vas storijo tudi pravniki v DATA d. o. o. Za ponudbo nam pišite na data@data.si.

Sobodajalec ali s.p.

Veste, na kaj morate biti pozorni pri nakupu stanovanja ali drugih nepremičnin? Preberite si naš članek “Nakup nepremičnine – kakšen je postopek in na kaj bodite pozorni?“.

BRUTO NETO PLAČA

Kupci čakajo na nižje cene stanovanj

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Statični podatki pravijo, da kupci v zadnjem času pospešeno spremljajo ponudbo na različnih portalih, ki ponujajo stanovanja. Na drugi strani pa je prodanih stanovanj vse manj. Ti podatki kažejo na to, da kupci čakajo na padec cen. Še nekaj mesecev nazaj nihče ni znal napovedati, kaj se bo dejansko zgodilo s cenam za stanovanja. Podatki za drugo četrtletje letošnjega leta kažejo, da se cene stanovanj niso znižale, temveč zvišale.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Cene za stanovanja so se v drugem četrtletju zvišale

Cene za nova stanovanja in nove družinske hiše so se kljub korona situaciji v 2. četrtletju zvišale. Zvišale so se za kar 7,1 odstotka. Za primerjavo so se cene za nova stanovanja v prvem četrtletju leta 2020 znižala za 0,3 odstotke. Prav tako, kot je narasla cena za nova stanovanja, je narasla tudi cena za rabljena stanovanja – zvišala se je za kar 1,6 odstotka.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Najnižja vrednost prodanih nepremičnin od leta 2015

Cene za stanovanja so bile v 2. četrtletju na letni ravni v povprečju od lanskega leta višje kar za 5,2 odstotka. Najbolj so se zvišale cene novih družinskih hiš in rabljenih stanovanj izven Ljubljane.

Nepremičninski trg se je sicer pričel umirjati že v letu 2019, torej pred epidemijo koronavirusa. Leta 2018 je tako število transakcij na področju nepremičnin upadlo prvič po letu 2015. Statistični urad poroča, da je bila tudi skupna vrednost vseh v 2. četrtletju prodanih nepremičnin v Sloveniji za 60 milijonov evrov manjša od skupne vrednosti prodaj v 1. četrtletju. To je bila najnižja vrednost prodanih stanovanj in drugih nepremičnin po 1. četrtletju 2015.

Pravni nasvet

Stanje na nepremičninskem trgu vpliva na situacijo mladih

Zadnji statistični podatki znova opozarjajo, da so mladi v Sloveniji ravno zaradi razmer na nepremičninskem trgu razmeroma pozno odločijo za selitev od doma. Delež mladih, ki živijo doma, se v zadnjem letu zopet povečuje.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja