Go to Top

Spremembe na trgu dela: Kaj lahko pričakujete v praksi?

Inšpektorji bodo po novem lahko začasno prepovedali opravljanje dela delavcem, ki niso dobili izplačanih plač. Delodajalcu bodo lahko tudi naložili zaposlitev samozaposlenega, honorarnega delavca ali študenta, če bo ugotovil elemente delovnega razmerja. Kakšne bodo torej spremembe na trgu dela v praksi, boste na 10. Dnevnih podjetništva izvedeli iz prve roke.

Prijavite se!

10 dnevi podjetnistva

Na Dnevih podjetništva 2017, ki jih že desetič organizirata Tehnološki park Ljubljana in podjetje Data, smo tudi letos pripravili pester nabor brezplačnih dogodkov.

Prvi dan, v torek, 14. novembra 2017, bo v ospredju tudi zaposlovanje. Mag. Jurij Snoj, v.d. direktorja direktorata za zaposlovanje in trg dela, in Damjan Mašera, vodja sektorja za delovna razmerja in druge oblike dela na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bosta pojasnjevala spremembe na trgu dela in odgovarjala na vaša vprašanja.

Prijavite se!

Spremembe na trgu dela prinašajo nova pooblastila inšpektorjem

Poslanci so konec septembra potrdili Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela in spremenjen Zakon o inšpekciji dela. Prvi naj bi med drugim poskrbel za hitrejšo aktivacijo brezposelnih oseb in uredil evidenco študentska dela. Drugi pa daje nova pooblastila inšpektorjem.

spremembe na trgu delaTi bodo lahko od delodajalca zahtevali zaposlitev prekarnega delavca s pogodbo o zaposlitvi. Seveda pod pogojem, da ugotovijo, da so pri sodelovanju podjetja s samozaposlenimi, honorarnimi delavci in študenti prisotni elementi delovnega razmerja. Na kaj vse morate biti podjetniki pri tem pozorni, bosta strokovnjaka z ministrstva za delo pojasnjevala na 10. Dnevnih podjetništva.

Prijavite se!

Inšpektorji imajo po novem prav tako možnost, da začasno prepovejo opravljanje dela, če delavci niso dobili izplačanih plač. Gre za skrajni ukrep, pri katerem inšpektor z odločbo prepove opravljanje dela delavcev ali dejavnosti do odprave nepravilnosti. In sicer, če je bila v zadnjih 12 mesecih dvakrat ali večkrat pravnomočno ugotovljena kršitev, da delodajalec ni pravočasno izplačal plač.

Spremembe na trgu dela prinašajo tudi evidenco študentskega dela, ki bo vsebovala vse podatke o opravljenem delu ter pridobljena znanja, izkušnje in kompetence posameznika. Evidenco bo vodila Študentska organizacija Slovenije.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja