Go to Top

Spletni trgovci, objaviti boste morali povezavo do platforme za reševanje spletnih sporov!

Spletni trgovci, torej podjetja, ki se ukvarjajo s spletno prodajo ali spletnimi storitvami, morajo na svojih spletnih straneh dodatno objaviti tudi elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov, piše Tržni inšpektorat RS.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Tudi če opravljate osebno dopolnilno delo, lahko svoje izdelke prodajate v samostojni spletni trgovini ali preko drugih spletnih trgovin! Poznate vse oblike dela in zaslužka?

Več informacij

Kateri zakoni urejajo to področje?

Prodaja preko spletnih trgovin se umešča v področje sklepanja pogodb na daljavo, ki ga ureja predvsem Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) z vidika ustreznega statusa podjetja oziroma priglasitve dejavnosti pa morajo podjetniki upoštevati predvsem določila Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) in določila Zakona o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT), ki specifično urejajo področje elektronskega poslovanja na trgu. Od 15. maja letos pa morajo spletni trgovci spoštovati tudi določila 32. člena Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov (ZIsRPS), pišejo na inšpektoratu.

Prijava na izobraževanje

Spletni trgovci, objaviti boste morali povezavo do platforme

spletni trgovci

V skladu z njimi mora podjetje, če priznava določenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov, to navesti na svojih spletnih straneh in v pogojih poslovanja oziroma mora podjetje, ki ne priznava nobenega izvajalca, to navesti na enak način. Hkrati morajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s spletno prodajo ali spletnimi storitvami, na svojih spletnih straneh dodatno objaviti tudi elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov, še pišejo na tržnem inšpektoratu.

Prijava na izobraževanje

Platforma je enotna vstopna točka za potrošnike, ustanovljena na podlagi Uredbe 524/2013/EU za reševanje sporov, ki izvirajo iz spletne prodaje ali spletnih storitev med potrošnikom s prebivališčem in ponudnikom s sedežem v Evropski uniji. Več o tem smo pisali v Pozor, za nakup po spletu vas zakon varuje le v Sloveniji.

Spletni trgovci, objaviti boste morali povezavo do platforme za spletno reševanje sporov.

Klikni in deli

Vas zanima tudi, kako bo potekalo reševanje sporov prek spleta?

Več o pogojih poslovanja spletne trgovine si lahko preberete tukaj in tukaj.

Vir: Tržni inšpektorat RS

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja