Go to Top

Spletni goljufi – napad na poslovne profile družbenih omrežij

Spletni goljufi so vedno bolj iznajdljivi in njihove taktike dobivajo vedno nove preobleke. Podjetja so zanje vedno bolj priljubljena tarča, saj v primeru uspešno izvedene prevare omogočajo večji izplen. V dobi digitalizacije, ko se številna podjetja in blagovne znamke zanašajo na družbena omrežja za promocijo in komunikacijo, postajajo poslovni profili vse bolj privlačna tarča za spletne goljufe. Upravljavci teh profilov se ob vsakdanjih obveznostih soočajo z neprestanimi izzivi, ki lahko privedejo do nepričakovanih tveganj.

Pri podjetju DATA d.o.o. razumemo, da nepredvideni dogodki lahko močno vplivajo na vaše poslovanje. Zato vam nudimo celostno podporo – računovodske storitve ter pravno in davčno svetovanje. Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si ter si rezervirajte svoj termin pri naših svetovalcih.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kako spletni goljufi izvajajo najnovejše prevare na družbenih omrežjih?

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT opozarja na povečano število phishing napadov, ki ciljajo na poslovne profile družbenih omrežij. Spletni goljufi obožujejo tovrstne napade, saj jim omogočajo dostop do povezanih oglaševalskih računov in s tem do sredstev na kreditni kartici.

Napadalci najprej posredujejo obvestila upravljavcem profilov, v katerih navajajo, da je z njihovim računom nekaj narobe. Obvestila lahko nakazujejo na kršitve pravil ali avtorskih pravic ali celo obljubljajo status preverjenega uporabnika. Najhuje in najbolj zavajujoče je to, da spletni goljufi poskrbijo, da ima sporočilo vse elemente, ki dajejo sporočilu občutek legitimnosti. S klikom na priloženo povezavo se uporabnika usmeri na lažno stran, kjer mora vnesti uporabniško ime in geslo – in tako podjetje pade v past goljufa.

Z našim kalkulatorjem si lahko izračunate plačo!

Posledice, ki nam jih povzročijo spletni goljufi

Ko spletni goljufi pridobijo dostop do poslovnega profila, začnejo z zlorabo. Ponastavijo gesla, izbrišejo obstoječe vsebine in izkoristijo dostop do oglaševalskih računov za promocijo nezakonitih ali goljufivih vsebin. To ne samo škodi ugledu podjetja ali blagovne znamke, ampak vodi tudi do finančnih izgub.

Dnevnice 2023

podjetniško svetovanje

Kilometrina 2023

Zaščitite se pred spletnimi goljufi

Da bi se izognili takšnim prevarantskim dejanjem, upoštevajte naslednje nasvete:

  1. Dvostopenjska avtentikacija: Ne zanašajte se le na močna gesla. Vklopite dvostopenjsko avtentikacijo, ki dodatno ščiti vaš račun pred nepooblaščenim dostopom.
  2. Nadzorujte dostope: Več ljudi, ki imajo dostop do poslovnega profila, večje je tveganje. Redno preverjajte in urejajte dostope, posebej do oglaševalskih računov.
  3. Pazljivo z aplikacijami: Zloraba se lahko zgodi prek povezanih aplikacij. Redno pregledujte in upravljajte aplikacije, povezane z vašim računom.
  4. Backup vsebin: Hranite varnostne kopije vseh objav in vsebin, da vam ob morebitni zlorabi ne bo potrebno začeti od začetka.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Kaj storiti ob sumu na spletni napad?

Če sumite na prevaro ali izgubo dostopa do računa, nemudoma kontaktirajte podporo družbenega omrežja in prijavite incident. Kljub temu, da je povrnitev poslovnega profila največkrat nemogoča, je prijava z detajliranim opisom dogodka vseeno vaša najboljša možnost, da povrnete izgubljeno. Spletni goljufi redkokdaj srečajo roko pravice, vseeno pa je prijava edina možnost, da so odkriti in kaznovani.

Nemudoma pa blokirajte kreditne kartice in zahtevajte povrnitev morebitno izgubljenih sredstev, če imate vzpostavljen tudi oglaševalski račun, preko katerega potekajo vaše promocije na spletu.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Ozaveščenost in izobraževanje: ključna obramba pred spletnimi goljufi

V digitalnem svetu, kjer spletni goljufi postajajo vedno bolj iznajdljivi, je ključnega pomena, da smo vedno korak pred napadalci. S pravilnim pristopom in ozaveščenostjo lahko učinkovito zaščitimo poslovne profile in se izognemo neprijetnim izkušnjam.

To pomeni tudi, da ni dovolj, da imamo dobre ustvarjalce za vsebinski marketing ter vodje profilov družabnih omrežij. Nujno je, da vložimo trud tudi v nenehno izobraževanje zaposlenih o kibernetski varnosti, da bo podjetje zavarovano pred morebitno spletno prevaro v prihodnosti.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Naši izkušeni pravni ali davčni svetovalci so vam na voljo za pomoč v vseh nepredvidljivih situacijah, ki vas lahko doletijo na vaši poslovni poti. Pomagamo vam lahko tudi v primeru, da ste zaradi spletne prevare utrpeli poslovno škodo in izgube. Termin za svetovanje si lahko zagotovite s klicem na  01 600 1530 ali sporočilom na data@data.si. Ostanite z nami v stiku na Facebooku ali LinkedInu, kjer boste prvi izvedeli, kaj je novega v poslovnem svetu!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja