Go to Top

Šolske potrebščine predrage, cene učnih gradiv niso enotne!

Šolske potrebščine in cene učnih gradiv niso enotne. Še mesec dni nas loči od dne, ko bo šolski zvonec učence pozval k pouku. Ne glede na to, kako se bo zaradi korona situacije odvilo prihajajoče šolsko leto, otroci potrebujejo šolske potrebščine. In seznam za šolske potrebščine se ne konča. Končni stroški so gromozanski. Pojavljajo se pritožbe, da je najhuje to, da so stroški odvisni od tega, kar zahtevajo učitelji na posamezni šoli.

Informativni izračun plače

Naši visoko izobraženi in izkušeni svetovalci in strokovnjaki vam svetujejo na področju financ, davkov, pomagajo vam načrtovati investicije, optimizirati davek od dohodkov pravnih oseb, davek na dodano vrednost, dohodnino ipd. Če potrebujete zanesljiv računovodski servis ali računovodsko svetovanje, nam pišite na data@data.si!

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Šolske potrebščine drage – starši odštejejo od 60 do več kot 200 evrov

Nekateri starši dolgo časa varčujejo, da si lahko privoščijo šolske potrebščine. Gre za konkreten zalogaj, še posebej, če je v družini več otrok.

Učbeniki, delovni zvezki, zvezki, zemljevidi, atlasi, barvice, ravnila, šestila, tempere… Seznam se skorajda ne konča. Starši ob začetku šolskega leta za nakup šolskih potrebščin odštejejo kar nekaj denarja.

Presenetljivo pa je, da se zneski med sabo po različnih šolah močno razlikujejo. Cene za šolske potrebščine in učna gradiva namreč niso poenotene po vsej državi. Po poročanjih staršev in pregledu cen na spletu tako na eni izmed osnovnih šol v 9. razredu plačajo 60 evrov, v drugi pa 200 evrov. Mnogi opozarjajo, da je čas, da se te stvari po vsej državi poenotijo, saj sicer javni šolski sistem ni pravičen.

BRUTO NETO PLAČA

Ukinili bi delovne zvezke

Številni starši se pritožujejo nad količino delovnih zvezkov, ki nanesejo kar nekaj denarja, ob koncu šolskega leta pa so skorajda povsem neizpolnjeni. Kupovanje delovnih zvezkov je po njihovem mnenju le donosna poteza za založbe.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Število učbenikov in delovnih zvezkov vseeno manjše

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V preteklih letih je bila razlika za šolske potrebščine in delovne zvezke ekstremna in vezana na odločitev posamezne šele. Razlika se vsako leto zmanjšuje, saj ima pri potrjevanju izbora (predvsem delovnih zvezkov) ključno vlogo svet staršev. A pojavljajo se pritožbe, da bi morali izbor gradiva prepustiti stroki, šolam in učiteljem, saj starši za to presojo niso dovolj strokovno podkovani.

Pravni nasvet

Učna gradiva v prvi triadi OŠ brezplačna

Z letošnjim šolskim letom bo ministrstvo brezplačne učbenike in delovne zvezke zagotovilo tudi učencem 3. razreda OŠ. Šole bodo pridobile določen znesek na učenca, nato pa bodo imele proste roke, kako bodo znotraj učbeniškega sklada razporedile prejeta sredstva. Kot so sporočili z ministrstva, bodo v letu 2020 za učbeniške sklade namenili 4,8 milijona evrov, kar je milijon več kot lani, ko so bili do brezplačnih gradiv upravičeni le učenci 1. in 2. razredov.

Dolgoročni plan ministrstva je, da bi brezplačna učna gradiva zagotovili tudi družinam, ki imajo naenkrat v šoli več otrok. Pojavljajo se tudi predlogi staršev za sofinanciranje zadnje triade, saj je tam strošek za šolske potrebščine in učno gradivo ponavadi zaradi količine predmetov najvišji.

Koliko pa vi odštejete za šolske potrebščine vašega otroka?

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja