Go to Top

Solidarnostni prispevek ukinjen – kaj prihaja namesto njega?

Avgusta 2023 je vlada RS potrdila Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (»ZIUOPZP«). Z njim je bil solidarnostni prispevek v zakonu urejen kot obvezno plačilo vseh delavcev in delodajalcev. Po mnenju vlade je bil nujen za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov. Kako pa je s tem sedaj?

Izračunajte si svojo plačo z Data kalkulatorjem!

V kolikor potrebujete pomoč pri tolmačenju zakonodaje in njenih sprememb, se lahko obrnete na našo pravno službo. Za ponudbo strokovnega posveta nas pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.
Mimogrede, ali razmišljate o ustanovitvi podjetja? Pri nas na Dati lahko registracijo d.o.o., s.p. ali popoldanskega s.p. opravite povsem brezplačno!

Odprite podjetje – hitro in enostavno!

Solidarnostni prispevek – ukinjen, toda…

Ker je bil omenjeni zakon sprejet nemudoma po katastrofalnih naravnih poplavah, je sedaj po dodatnem pregledu in ocene škode prišlo do spremembe. Vlada RS je tako v mesecu oktobru obravnavala novelo ZIUOPZP-A, ki je bila dne 10. 11. 2023 tudi sprejeta. Med rešitvami je bila ukinitev solidarnostnega prispevka, ki pa ga bo sedaj nadomestilo začasno zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb.

Solidarnostni prispevek, ki bi bremenil vse zaposlene in delodajalce, ne glede na to, ali so bili žrtve poplav ali ne, je tako ukinjen. Namesto njega je predvideno, da bo Slovenija obremenila tista podjetja, ki ustvarijo več prihodkov. Zaradi tega bodo takšne pravne osebe obdavčene za 3 % višje kot sicer.

Odprite s.p ali d.o.o. na Dati

Pravno svetovanje

Kilometrina 2023 – kakšna je?

Solidarnostna sobota – ali je tudi to ukinjeno?

Z interventnim zakonom je vlada RS naslavljala tudi izvedbo delovne solidarnostne sobote. Ta solidarnostna delovna sobota še vedno ostaja prostovoljna in jo lahko delodajalci s soglasjem vseh delavcev še vedno izvedejo. Prihodki iz naslova opravljanja dela na solidarnostno soboto pa bodo šla v proračun za namen odprave posledic. Tako je bilo z veljavo ZIUOPZP tudi primarno mišljeno.

Dnevnice 2023 – koliko znašajo?

Novela ZIUOPZP – dodatne spremembe

Z Novelo ZIUOPZP-A je vlada tudi sprejela tudi druge spremembe. Med drugim na področju izvajanja upravnih postopkov, plačane odsotnosti prostovoljcev in povrnitve škode društvom in ustanovam.

Ali glede zakonodajnih sprememb potrebujete več informacij? Na voljo so vam naši pravni svetovalci. Za ponudbo strokovnega svetovanja nas lahko pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja