Go to Top

Soglasje stanovalcev – potrebujete na postopku registracije podjetja?

Soglasje stanovalcev – prejeli smo vprašanje bodočega podjetnika, ki načrtuje svojo podjetniško pot, ali potrebuje na postopku registracije tudi soglasje sosedov, saj bo svojo dejavnost opravljal doma v večstanovanjski hiši. Naš odgovor je bil, da na samem postopku registracije s.p. ali d.o.o. soglasja lastnikov ne potrebuje. Mirno dejavnost lahko podjetnik opravlja doma, mora pa pri tem upoštevati naslednje in sicer, da s svojo dejavnostjo ne moti sosedov, da prekomerno ne obremenjuje skupnih stanovanjskih prostorov in da pridobi soglasje solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev v bloku ali večstanovanjski hiši. Pred začetkom opravljanja dejavnosti mora obvezno pridobiti soglasja tistih etažnih lastnikov, katerih stene ali strop mejijo na njegovo stanovanje. O opravljanju dejavnosti v lastnem stanovanju mora obvestiti tudi upravnika bloka. Podpise etažnih lastnikov mora hraniti pri sebi med dokumenti svojega podjetja.

Ustanovitev podjetja

Soglasje stanovalcev – kaj je mirna dejavnost?

Stanovanjski zakon (SZ-1) v svojem 14. členu opredeljuje opravljanje mirne dejavnosti v večstanovanjski hiši ali bloku. Mirna dejavnost, ki se lahko opravlja v delu stanovanja je npr. računalniško programiranje, pisanje tekstov, prevajanje, ročno izdelovanje drobnih izdelkov, inštrukcije … Če mirno dejavnost podjetnik opravlja v skladu z zakonom v delu stanovanja, tudi ni potrebno spreminjati namembnosti stanovanjskega prostora v poslovni prostor.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?

Izračunajte si plačo!

Je potrebno soglasje stanovalcev obnavljati, če se zamenjajo najemniki stanovanja?

Ni potrebno. Soglasje sosedov za opravljanje mirne dejavnosti v večstanovanjski hiši ste pridobili pred začetkom opravljanja dejavnosti. To pomeni, da ste  v tistem obdobju pridobili soglasja sosedov, ki so takrat bivali v preostalih stanovanjskih enotah.

Interni akti podjetja

Kaj, če soglasja stanovalcev ne morem pridobiti?

Kaj pa, če ne morete pridobiti soglasja sosedov? V tem primeru se za pomoč pri postopku lahko obrnete na upravnika stanovanjske zgradbe. Preverite tudi, ali imate morda stanovalci med seboj razmerja v večstanovanjski hiši urejene s pogodbo o medsebojnih stanovanjskih razmerjih, kjer je lahko naveden člen, da se stanovalci strinjate, da se v posamezni stanovanjski enoti opravlja mirna dejavnost. Če imate stanovalci tako pogodbo, potem je zbiranje podpisov sostanovalcev brezpredmetno.

Kilometrina 2024

Za postopek registracije s.p. ali d.o.o. soglasje stanovalcev ni zahtevano!

Kot smo povedali že na začetku tega članka, soglasje stanovalcev za opravljanje mirne dejavnosti v večstanovanjski hiši, na postopku registracije podjetja, ni potrebno. Ne smete pa soglasja stanovalcev zamenjati z izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Gre za dve popolnoma različni stvari. Izjavo lastnika objekta za poslovni naslov boste potrebovali na registraciji, če bo naslov vašega podjetja na lokaciji (v hiši ali stanovanju), katerega sami niste lastnik ali vsaj solastnik. O izjavi lastnika objekta si več lahko preberete na tej povezavi.

Izračun dnevnice 2024

Podjetniki, če potrebujete pomoč pri pripravi na podjetniško pot in razrešitev dileme glede soglasja stanovalcev, smo vam na voljo podjetniški svetovalci v podjetju DATA. Pišite nam za ponudbo za svetovanje na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja