Go to Top

Sobotno branje: zanimali so vas polovični prispevki in sezonski delavci

Ob sobotah pregledujemo, katere teme vas najbolj zanimajo in tokrat ugotavljamo, da se je na lestvico štirih najbolj branih člankov uvrstil članek, kjer smo pojasnili, kdaj za popoldanski s. p. veljajo polovični prispevki, lestvici pa se je pridružil tudi članek o sezonskih delavcih. Na vrhu lestvice branosti še vedno kraljuje predlog nove dohodninske lestvice, še vedno pa vas zanima tudi regres 2016.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Sezonsko delo sodi med občasne oblike dela! Veste, kakšne pogoje morate izpolnjevati, če želite zaposliti delavca za sezono?

Več informacij

Če je vaša dejavnost naravnana tako, da občasno potrebujete pomoč za sezonsko delo, lahko novega delavca zaposlite prek pogodbe o zaposlitvi za določen čas, preko podjemne pogodbe ali pa ga najamete kot samostojnega podjetnika. V primeru zaposlitve prek civilnopravne pogodbe ali dogovora s samostojnim podjetnikom pa ne sme priti do dela z elementi delovnega razmerja. Če sezonskega delavca zaposlite za določen čas za manj kot tri mesece, mu kot delodajalec ob poteku pogodbe niste obvezani izplačati odpravnine. Več si lahko preberete v članku Zaposlitev delavca za sezonsko delo.

Prijava na izobraževanje o oblikah dela

polovični prispevkiPolovični prispevki za popoldanski s. p.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) na podlagi Sklepa o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja določa mesečni znesek pavšalnega prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki od 1. aprila 2016 znaša 32,43 evra. Sklep v nadaljevanju določa še, da zavezanci plačajo polovico navedenega zneska prispevka za mesec, v katerem opravljajo dejavnost 15 dni ali manj. Prispevek se plačuje mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec.

Prijava na izobraževanje o oblikah dela

Prispevek za zdravstveno zavarovanje za popoldanski s. p. od januarja 2016 dalje znaša 32,67 evra. Prispevek se plačuje mesečno, do 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Plača se vedno celotni znesek ne glede na dejansko število dni opravljanja dejavnosti v mesecu. Več si lahko preberete tukaj.

Pretekli teden ste najraje brali o polovičnih prispevkih za popoldanski s. p. ter o sezonskih delavcih!

Klikni in deli

Še vedno z zanimanjem berete:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja