Go to Top

Sobodajalci, kdaj lahko oglašujete oddajanje nepremičnin?

Sobodajalci – kaj je potrebno postoriti za opravljanje dejavnosti

Prihaja čas poletnih dopustov in marsikdo razmišlja, da bi le v poletnih mesecih za kratek čas oddal kakšno sobo oziroma počitniško nastanitev v najem. Pa veste, kakšne obveznosti imajo sobodajalci?

Informativni izračun plače

Sobodajalstvo je lahko tudi občasno!

Občasno se lahko s sobodajalstvom ukvarjajo tudi fizične osebe, ki dejavnosti ne opravljajo kot samostojni podjetniki. Skladno z Zakonom o gostinstvu so sobodajalci fizične osebe, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo le občasno, skupno pa ne več kot pet mesecev v koledarskem letu. Poleg tega morajo biti vpisani v Poslovni register Slovenije, gostom pa smejo nuditi do 15 ležišč. Sobodajalci pa se lahko odločijo tudi za ustanovitev s.p..

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi sobodajalstvo opravljali kot samostojni podjetniki? Kako registrirati dejavnost oziroma odpreti podjetje?

Več informacij

Sobodajalci torej lahko začnejo opravljati dejavnost šele po tem, ko so vpisani v Poslovni register Slovenije. Prijavo se vloži osebno ali po pošti Agenciji za javnopravne evidence in storitve (AJPES).

FURS pri tem opozarja vse fizične osebe, ki so oziroma bodo občasni sobodajalci, da je nedovoljeno oglaševanje oddajanja nepremičnin v najem. To je dovoljeno le če so registrirani kot sobodajalci oziroma vpisani v Poslovni register Slovenije.

Želite registrirati s.p.?

Kdaj lahko sobodajalci oglašujejo svoje storitve?

sobodajalciZ Zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) je prepovedano vsakršno oglaševanje dela na črno, nedovoljene dejavnosti in zaposlovanja na črno.

Povedano drugače, če se prepoveduje določene aktivnosti, ki niso ustrezno regulirane, tudi ni mogoče dopustiti reklamiranja prepovedanega. Prepovedano je torej vsakršno oglaševanje dejavnosti ali storitve, ki je pravna oseba nima vpisane v register ali v temeljni akt. Enako velja za tuji pravni subjekt ali samozaposleno osebo. Oglaševanje je prepovedano tudi za posameznike, če opravljajo dejavnost ali delo in niso vpisani ali priglašeni. Torej tisti, ki oddajajo sobe ne smejo oglaševati oddajanja nepremičnin v najem, če niso ustrezno registrirani. In to tudi v primeru, da nepremičnino oddajajo v najem le občasno.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Na FURS še dodajajo, da je oglaševalska organizacija vsaka pravna oseba, tuj pravni subjekt, samozaposlena oseba ali oseba s kako drugače urejenim statusom, ki se ukvarja z izdelavo oglasnih sporočil, distribucijo oglasnih sporočil oziroma omogočanjem objave oglasnih sporočil. Sem torej spadata tudi priljubljena portala Booking in Airbnb, ki jih sobodajalci pogosto uporabljajo.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja