Go to Top

Skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva – nad kršitelje inšpektorji

Tudi samozaposleni, ki uveljavljajo skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva, ne smejo delati več kot predvidevajo delovne ure iz odločbe centra za socialno delo.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Se odločate med zaposlitvijo in samozaposlitvijo? O dilemah govorimo na brezplačnem seminarju.

Več informacij

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) smo vprašali, ali morajo samozaposleni starši o izrabi delovnih ur voditi evidenco. Na vprašanje nam konkretno niso odgovorili, pojasnili pa so, da nad pravico kot pri vseh ostalih zaposlenih tudi pri samozaposlenih bdi Inšpektorat RS za delo (IRSD).

Če se samozaposleni starš odloči za skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva po 50. oziroma 51. členu Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1), mora spoštovati odločbo centra za socialno delo in delati le toliko kot mu predpisuje odločba in ne več.

Pravico do dela s krajšim delovnim časom bo izgubil, če bo Inšpekcija nadzora delovnih razmerij v okviru delovne inšpekcije odkrila, da »oseba v času izrabe pravice dela v večjem obsegu, kot je zavarovana iz naslova opravljanja dejavnosti«.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ko se odločite za samostojno dejavnost, lahko poslujete na podlagi normiranih odhodkov. Kakšne so v tem primeru vaše obveznosti?

Več informacij

Za skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva se odloča vedno več staršev

Statistike, ki bi ločevala med samozaposlenimi starši in starši, ki delajo na podlagi pogodbe o zaposlitvi, na ministrstvu ne vodijo. Iz statistike, ki jo imajo, pa je razvidno, da je staršev, ki se odločajo za skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva, vedno več. Leta 2002 se je za skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva odločilo le 463 staršev, do lani pa je ta številka narasla na 13.614 upravičencev.

skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva

V letu 2002 je država za plačevanje prispevkov za starše, ki se odločijo za skrajšanje delovnega časa namenila 40.690 evrov, leta 2010 že 9,54 milijona evrov, lani pa kar 16,87 milijona evrov. »Več kot 95 odstotkov upravičencev krajši delovni čas koristi do 3. leta starosti otroka,« pojasnjujejo na ministrstvu. Tri četrtine se jih odloči, da bodo svoj 40-urni delovnik skrajšali za 16–20 ur tedensko, manjši del (4 odstotke) staršev se odloči, da bodo delali 11–15 ur manj, dobra petina (21 odstotkov) pa svoj delovni teden skrajša za 5–10 ur.

Več o tem, kako se lahko podjetniki odločijo za skrajšanje delovnega časa zaradi starševstva, si lahko preberete v prispevku Ureditev zavarovanja podjetnika, ki pridobi odločbo CSD.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja