Go to Top

Sistem BRIS za večje zaupanje in boljšo preglednost poslovanja podjetij

Od junija 2017 so poslovni registri v vseh državah članicah Evropske unije (EU) povezani. To pomeni, da vsak posameznik lahko brezplačno išče informacije o družbah, ki so registrirane v katerikoli državi EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu ali na Norveškem preko enotnega sistema BRIS. Prav tako pa povezani poslovni registri omogočajo državam izmenjavo informacij o tujih podružnicah in čezmejnih združitvah družb.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Bi odprli svoje podjetje? Pridite po informacije o tem, kako poteka njegova registracija.

Več informacij

Veste, kako potega vpis v Poslovni register Slovenije? Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Pred registracijo podjetja vam priporočamo, da pridobite osnovne podjetniške informacije na našem brezplačnem izobraževanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Izvedeli boste, katero dokumentacijo potrebujete za registracijo podjetja in kakšni postopki vas čakajo po registraciji. Lahko pa se odločite tudi za naše podjetniško svetovanje.

Prijava na izobraževanje

Sistem BRIS je zanesljiv

Na podlagi Direktive o povezovanju evropskih poslovnih registrov se je vzpostavil sistem za povezovanje poslovnih registrov držav članic EU in Evropskega gospodarskega prostora – t.i. sistem BRIS (Business Registers Interconnection System).

Na Ministrstvu za pravosodje pravijo, da je sistem BRIS zanesljiv vir informacij ter da posledično zagotavlja tako pravno varnost, potrebno za varstvo interesov tretjih oseb, kot tudi preglednost delovanja gospodarskih subjektov in s tem dobro delovanje trga. Povezanost nacionalnih poslovnih registrov bo namreč olajšala čezmejno trgovino ter izboljšala zaupanje in preglednost na enotnem trgu EU.

Sistem BRIS bo v pomoč tudi organom pregona, v Sloveniji pa za njegovo upravljanje skrb Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Podatki dostopni preko portala e-Pravosodje

sistem BRISPreko sistema bo mogoče brezplačno vlagati poizvedbe o družbah in podružnicah v drugih državah. Investitorji in potrošniki lahko torej odslej pri izbiri podjetja, s katerim želijo sodelovati, preverijo, ali podjetje res obstaja, ali je zanesljivo. Izvejo lahko, ali je podjetje v likvidacijskem postopku ali pa morda izbrisano iz poslovnega registra v kateri izmed držav članic EU.

Sistem BRIS bo namreč zagotavljal ažurno izmenjavo podatkov med poslovnimi registri ter preko spletnega iskalnika na evropskem portalu e-Pravosodje posameznikom omogočal dostop do informacij o podjetjih iz nacionalnih poslovnih registrov. Če vas torej zanimajo podatki o kateri izmed tujih gospodarskih družb, s sedežem v EU, informacije dobite na portalu e-Pravosodje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja