Go to Top

Refundacija nadomestil plač – z 2023 bo obvezno elektronsko vlaganje!

Refundacija nadomestil plač

Refundacija nadomestil plač oz. vlaganje zahtevkov bo s 1.1.2023 obvezno elektronsko. To bo obvezno za vse delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije.

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Omogočeno že od leta 2017

Vlaganje elektronskih zahtevkov (refundacija nadomestil plač) prek informacijskega sistema SPOT je sicer omogočeno že od leta 2017. S 1.1.2023 pa obvezno za vse delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije. Gre za skrajni rok za vključitev v sistem SPOT, do katerega morajo biti vsi poslovni subjekti že vključeni v oddajanje eZahtevkov.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Katere prednosti prinaša vlaganje eZahtevkov?

Vlaganje eZahtevkov (s katero se izvede refundacija nadomestil plač) prek sistema SPOT prinaša nekaj prednosti:

  • omogoča elektronski vnos zahtevka in pripadajočih obračunov prek elektronskega obrazca na portalu SPOT. S tem se manjšim poslovnim subjektom, ki za obračun plač in nadomestil uporabljajo preprostejše informacijske rešitve, omogoči sodobna elektronska pot komunikacije z ZZZS;
  • omogoča uvoz podatkov za zahtevek in obračun iz izvornih računovodskih aplikacij preko spletnega vmesnika. Vmesnik je zelo koristen za velike delodajalce, saj ni potreben večkratni ročni vnos podatkov;
  • s pomočjo avtomatskih kontrol se zmanjša možnost napak pri vnosu podatkov, saj se omogoča preverjanje vnesenih podatkov obračuna še pred oddajo zahtevka in izvedbo informativnega izračuna nadomestila plač za posamezen obračun;
  • omogoča pregledovanje vloženih zahtevkov na način, da lahko poslovni subjekt kadarkoli preveri, kakšen je status posameznega zahtevka in kateri obračuni znotraj zahtevka so bili odobreni. Omogočen je vpogled tudi v priznane refundacije v preteklih obdobjih (tudi pred prehodom na elektronsko vlaganje zahtevkov).

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

računovodsko svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Refundacija nadomestil plač – papirni zahtevek le za izjeme

Po 1.1.2023 bodo lahko zahtevek s katerim se izvede refundacija nadomestil plač vlagali le delodajalci, ki so fizične osebe. A pozor! Zgolj za delavce, ki so zavarovani z zavarovalno podlago 016 (za osebne tajnice, delavce na kmetiji, gospodinjske pomočnice in podobno).

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kakšne so možnosti?

Kakšne možnosti imajo tisti, ki zahtevke, s katero se izvede refundacija nadomestil plač, še vedno oddajajo ročno? Na voljo so tri možnosti:

  1. oddaja eZahtevkov prek programa za plače;
  2. oddaja eZahtevkov prek vmesnika eBOL in eNDM s strani računovodskega servisa;
  3. oddaja eZahtekov prek portala SPOT.

Podrobnejše informacije o tem, da bo refundacija nadomestil plač, tudi po 1.1.2023 potekala brez težav, lahko najdete na tej povezavi.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja