Go to Top

Račun za elektriko se bo spremenil – kaj lahko pričakujete?

Račun za elektriko bo v prihodnjih mesecih doživel določene spremembe. Z letom 2024 bodo morali biti potrošniki veliko bolj pozorni pri porabi elektrike, drugače bodo cene lahko strmo narasle. Kako pa se bo račun za elektriko dejansko spremenil?

Potrebujete pomoč z urejanjem davčnih zadev? Podjetje Data ima na razpolago davčne svetovalce, ki bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Račun za elektriko – 5 novih tarifnih blokov

Ko potrošniki dobijo račun za elektriko junija, julija in avgusta letos, bodo dobili pomembne informacije o obračunu, ki bo začel veljat leta 2024. Ta obračun bo prinašal pet različnih tarifnih blokov. V položnicah bodo potrošniki obveščeni o tako imenovani dogovorjeni moči za leto 2024 po posameznih časovnih blokih.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

pravno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Račun za elektriko – kaj pomenijo novi časovni bloki?

V poletnih mesecih nas bodo iz Agencije za energijo obvestili o časovni in sezonski porazdelitvi časovnih blokov. Potrošniki bodo obveščeni o petih blokih, vsak s svojo tarifno postavko. Po tej ureditvi, bo strošek za uporabo omrežja odvisen od obremenjenosti omrežja v določenem časovnem bloku.

Časovni blok je obdobje dneva, ločuje se ga pa po tem ali je v višji sezoni ali nižji sezoni ter če je delovni dan ali dela prost dan. V višjo sezono spadajo zimska obdobja z visoko obremenitvijo omrežja – to pomeni november, december, januar in februar. V nižjo sezono pa spadajo meseci z nižjo obremenitvijo. To je obdobje med marcem in oktobrom.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Račun za elektriko – kakšne bodo cene blokov?

Cena bloka bo predvsem odvisna od sezone v kateri bo uporabljen. Iz tega razloga bo najdražji Blok 1. Uporabili ga bodo samo v višji sezoni oz. v zimskih mesecih. Najcenejša bo uporaba omrežja v časovnem bloke 5. Ta bo v uporabi v poletnih mesecih oz. v nižji sezoni. Na dnevni ravni bodo veljali trije različni časovni bloki. Dnevi bodo razdeljeni na ure visoke obremenitve sistema, ure srednje obremenitve sistema in ure nizke obremenitve.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kaj pa je dogovorjena obračunska moč?

Dogovorjena obračunska moč pomeni, da bo elektrooperater lahko upošteval odjemalčevo porabo omrežja v preteklem letu. Na podlagi teh informacij bo lahko potrošniku določil dogovorjeno obračunsko moč, ki jo bo potrošnik potem lahko spreminjal in tako vplival na svoj strošek porabe omrežja.

Podjetniki! Tisti, ki potrebujete nasvete z urejanjem finančnih zadev se lahko z lahkoto obrnete na finančne in podjetniške svetovalce podjetja Data. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja