Go to Top

Prva tranša dohodnine za fizične osebe je odposlana

Prva tranša dohodnine  – informativnih izračunov – ki jih je pripravila Finančna uprava RS so bili odposlani v petek, 29. marca 2024. V tem svežnju je bilo odposlanih 930.749 informativnih izračunov. Od tega je pri  130.990 (14 %) zavezancih potrebno doplačilo, 364.491 (39 %) zavezancih potrebno vračilo, 435.268 ‬(47 %) zavezancih pa ni potrebno niti vračilo niti doplačilo dohodnine. V prvi tranši informativnih izračunov bo skupaj za 34.875.397 EUR doplačil in 95.449.118 EUR vračil. Povprečni znesek doplačila je 266 EUR, povprečni znesek vračila pa 262 EUR.

Brezplačno odprtje podjetja

Razmišljate o odprtju podjetja? Potrebujete podjetništvo svetovanje? Za svetovanje nas lahko kontaktirate po telefonu  01 600 1530 ali po elektronski pošti: data@data.si.

Informativni izračun dohodnine

Poročilo o zaslužku

Do 31. januarja so morali vsi delodajalci oziroma izplačevalci zaposlenim poslati oziroma posredovati Poročilo o zaslužku. Gre za izpis o izplačanih dohodkih v preteklem letu, ki ga zavezanci primerjajo s poslanim informativnim izračunom dohodnine.

Interni akti podjetja

Prva tranša informativnih izračunov je bila odposlana v petek. V tej tranši so praviloma vključeni zavezanci, rezidenti Slovenije, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti in nimajo katastrskih dohodkov.

Kilometrina 2024 – kakšni so zneski?

Izračun dnevnice 2024

Pomembni roki

Rok za vložitev ugovora na informativni izračun dohodnine se izteče 29. aprila 2024, sporočajo pri FURS-u. Če zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni, je njihova obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, je potrebno najpozneje do 29. aprila 2024 podati ugovor. V ugovoru na informativni izračun dohodnine lahko, če tega do sedaj še niste storili, uveljavljate tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane. Ugovor se lahko odda tako v elektronski kot tudi v pisni obliki. Na podlagi ugovora bo izdana dohodninska odločba.

Informativni izračun plače

Rok za doplačilo, v primeru premalo plačane dohodnine, je do 29. maj 2024. Vračilo preveč plačane dohodnine pa bo izvedeno do 29. maja 2024.

Naslednji, drugi, sveženj informativnih izračunov, bo odpremljen 31. maja 2024.

 Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Kako preveriti, kdaj dobite izračun?

Če uporabljate storitev eDavki, lahko z vpisom svoje davčne številke preverite, če je informativni izračun za to davčno številko že pripravljen in kdaj predvidoma bo odpremljen.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Sodobne možnosti plačila

Zavezanci lahko plačajo dohodnino tudi preko eDavkov. In sicer s karticami MasterCard, Visa, Maestro in Diners club, z rešitvami mobilne telefonije Flik, mBills in VALÚ Moneta ter spletno banko Bank@net. Na ta način je plačilo dohodnine veliko hitrejše, le z nekaj kliki.

Za vsa vprašanja in dileme se lahko obrnete tudi na naše računovodske in davčne strokovnjake! V kolikor potrebujete nasvet, se lahko obrnete na Datine davčne strokovnjake! Dobite jih na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Prijava na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja