Go to Top

Projekt vrednotnica: Za uvedbo porabili več kot zaslužili

Z vzpostavitvijo “projekta” vrednotnica in prenove sistema osebnega dopolnilnega dela (ODD) je vlada zadovoljna, kljub temu, da je doslej uvedba stala več, kot se je nateklo denarja v državno blagajno. Za uvedbo je bilo namreč porabljenih okoli 200 tisoč evrov, z njimi pa so za socialna zavarovanja doslej zbrali slabih 159 tisoč evrov.

Na vladi ugotavljajo, da se kljub temu, da se izkušnje s prenovljenim ODD v praksi beležijo šele dobrega pol leta, že kaže večje zanimanje za osebno dopolnilno delo kot je bilo spremembo sistema.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Skoraj vsak hobi vam lahko prinese kakšen dodaten evro!

Več informacij

Do uveljavitve novega sistema vrednotnic je bilo dejansko aktivnih izvajalcev manj kot 3.000, ugotavljajo na vladi. Zdaj pa je bilo pri Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) 25. 2. 2016 prijavljenih že 5.728 izvajalcev, torej je okvirna številka 3.000 priglašenih izvajalcev pred prenovitvijo sistema že močno presežena in bo kmalu podvojena.

Do 31. 12. 2015 je bilo na upravnih enotah izdanih 17.610 vrednotnic, skupen znesek vplačil na podlagi vrednotnic pa tako do konca leta znaša slabih 159 tisoč evrov. Od tega prejme Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nekaj čez 35 tisoč evrov ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) malo več kot 123 tisoč.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Če se želite podrobno seznaniti z različnimi oblikami dela, pridite na Datin seminar!

Več informacij

Projekt vrednotnica: več stroškov kot prihodkov

vrednotnica

Glede samih stroškov uvedbe projekta vrednotnica na vladi pojasnjujejo, da so ti porazdeljeni med različne institucije in so skupno ocenjeni na približno dvesto tisoč evrov (do konca preteklega leta). Izpostavljajo, da je glavnina stroškov, ki so jih imele institucije, zgolj enkratnih.

Učinke vzpostavitve sistema vrednotnic pa bo moč opazovati še na dolgi rok, saj bodo prihodki v blagajne stalni, sporočajo in dodajajo, da je treba upoštevati tudi druge učinke prenovitve sistema osebnega dopolnilnega dela. Kot so dejali, je cilj uvedbe sistema vrednotnic tudi spodbujanje zakonitega opravljanja dela po načelu »vsako delo šteje«, ki ga v zadnjih letih država sistematično zasleduje, so še zapisali v poročilu o vrednotnicah.

Kako je z nakupom vrednotnic za gobarje in za izdelavo izdelkov na domu?  B0do vrednotnice preprečile sivo ekonomijo? Veste, za katere vrste del mora vrednotnico kupiti naročnik storitev?

Vrednotnice so stale okoli dvesto tisoč evrov, v proračun pa se je nateklo 159 tisoč evrov!

Klikni in deli

Tisti, ki opravljajo ODD, sedaj plačujejo prispevke za socialno varnost (zdravstveno zavarovanje, pokojnino), ki posamezniku prinašajo določene pravice. Zasledovanje navedenega načela posledično prinaša tudi zbliževanje celotne obremenitve posameznih oblik dela. To pa med drugim zmanjšuje tudi ekonomsko motivacijo delodajalcev in delavcev, da izbirajo obliko dela izključno glede na stroške, ki jih prinaša, so še zapisali na vladi.

Vir: Poročilo 80. redne seje vlade

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja