Go to Top

Prodaja pirotehničnih izdelkov: Obeta se strog nadzor

Prodaja pirotehničnih izdelkov bo decembra pod poostrenim nadzorom Tržnega inšpektorata. Napovedali so, da bodo decembra skupaj z ostalimi pristojnimi organi poostreno nadzirali njihovo prodajo.

Na vse obveznosti, ki jih imate podjetniki, ki se ukvarjate z dejavnostjo trgovine, opozarjamo na brezplačnih izobraževanjih Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja in Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Kdaj je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov?

Prodaja pirotehničnih izdelkov in njihova uporaba je sicer dovoljena vse leto. Izjema so izdelki, katerih glavni učinek je pok (t. i. pirotehnični izdelki kategorije 1). Ti so podvrženi strožjemu režimu, tako pri prodaji kot pri uporabi.

prodaja pirotehničnih izdelkov

Njihova prodaja je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa samo v času od 26. decembra do 2 . januarja.

Glede na to, da je zakonodaja v državah članicah EU zelo različna, na Tržnem inšpektoratu poudarjajo, da je prodaja, posest in uporaba petard v Sloveniji strogo prepovedana.

 

Kakšni so pogoji za prodajo pirotehničnih izdelkov?

Prodaja pirotehničnih izdelkov je lahko dejavnost podjetja, ko podjetnik izpolnjuje splošne pogoje za poslovanje in posebne pogoje.

Podjetnik lahko začne s proizvodnjo ali prometom z eksplozivi ali pirotehničnimi izdelki, ko opravi postopek za ustanovitev podjetjas.p. ali d.o.o.. Z dejavnostjo pa lahko začne, ko pridobi posebno dovoljenje ministrstva oziroma pristojnega organa. Za izdajo dovoljenja za proizvodnjo eksplozivov ali pirotehničnih izdelkov, promet z eksplozivi, trgovino na debelo s pirotehničnimi izdelki ter dejavnost izvajanja ognjemetov je pristojno Ministrstvo za notranje zadeve. Za izdajo dovoljenja za trgovino s pirotehničnimi izdelki na drobno je pristojna upravna enota, kjer se bo dejavnost opravljala.

Dovoljenje za proizvodnjo eksplozivov je lahko časovno omejeno, v dovoljenju za proizvodnjo ali promet pa lahko ministrstvo določi tudi dodatne pogoje, če je to potrebno zaradi varovanja življenja, zdravja ljudi in premoženja ali zaradi zagotavljanja varstva okolja in javnega reda.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Imetnik dovoljenja mora v osmih dneh pisno obvestiti ministrstvo ali pristojni organ o vsaki statusni spremembi, spremembi odgovorne osebe ali prenehanju opravljanja dejavnosti. Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI) določa še, da mora imetnik dovoljenja, če spremeni svojo dejavnost, prostore kjer opravlja dejavnost ali se statusno preoblikuje, pridobiti novo dovoljenje.

Inšpektorji bodo nadzorovali prodajo pirotehničnih izdelkov

Tržni inšpektorat po določbah Zakona o eksplozivi in pirotehničnih izdelkih preverja izpolnjevanje pogojev za prodajo pirotehničnih izdelkov. Zato bodo v sodelovanju z ostalimi pristojnimi organi v decembru poostreno opravljali nadzor tega področja.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Ob tem uporabnike pozivajo tudi, da zmanjšajo uporabo pirotehničnih izdelkov. Kot pravijo njihova pretirana uporaba “škodi okolju in živalim, nenazadnje pa osuši tudi denarnico.” “Zavedamo se, da zgolj z nadzorom izpolnjevanja pogojev za prodajo ne bomo dosegli večje varnosti pri uporabi pirotehnike. V zvezi s tem prav gotovo največ lahko storijo uporabniki sami,” so še dodali.

Komentarjev (2)

  • Barbara Ham 9. Decembra 2017 - 11:40 Odgovori

    Uporaba piro izdelkov katerih glavni učinek je pok je dovoljena do 1.1. in ne do 2.1.

    • Manca Borko Grimšič 11. Decembra 2017 - 8:33 Odgovori

      Pozdravljeni, smo še enkrat preverili na Tržnem inšpektoratu RS in ne, uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena do 2. 1. Enaka informacija je navedena na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja